Zuccotto

Zuccotto

zuccotto-8

Gisteren at ik bij vrienden en beloofde het nagerecht te maken. Ik koos voor zuccotto omdat een van de gasten deze vorig jaar in Toscane had gegeten en daar erg enthousiast over was. Het maken van zuccotto is niet moeilijk. Je moet het 24 uur van tevoren maken, dus heel handig als je zelf vrienden of familie te eten krijgt de volgende dag.

Zuccotto is een eeuwenoud dessert. Het is vrijwel zeker dat dit koepelvormige nagerecht een Florentijnse specialiteit is. Het is echter niet zeker of de naam een verwijzing is naar de koepel die de skyline van Florence domineert of dat het een toespeling is op het hoofddeksel van de kardinaal, het kalotje, wat ook wel een zuccotto wordt genoemd. Naar verluidt werd het voor het eerst bereid voor de gasten van Catharina de Medici.

Zuccotto

Ingrediënten

1 roombotercake van 450 g
50 ml marasquin
50 ml cognac
5 dl slagroom
100 g poedersuiker
50 g + 100 g pure chocolade, grof gehakt
50 g witte amandelen, grof gehakt
25 g gepelde hazelnoten, grof gehakt
25 g sukade
cacaopoeder
poedersuiker

1 grote ronde kom
plasticfolie

Bereidingswijze

  1. Snijd de cake in plakjes van 1 cm dik en snijd ze diagonaal doormidden zodat er van elk plakje twee driehoekjes ontstaan.
  2. Bekleed de kom ruim met plasticfolie en laat de randen over de kom hangen. Leg de plakjes cake met de zijkanten goed tegen elkaar aan tegen de wanden van de kom. Gebruik kleinere stukjes cake om de open stukken aan de bovenkant op te vullen en bewaar de rest van de cake voor het ‘deksel’.
  3. Meng de cognac en de marasquin en besprenkel de cake ermee.
  4. Sla de slagroom met de poedersuiker stijf. Voeg de 50 g chocolade, de hazelnoten, de amandelen en de sukade toe.
  5. Spatel alles voorzichtig door elkaar en vul de met cake beklede kom met de helft van dit mengsel. Zet de cake in de koelkast.
  6. Smelt de 100 g chocolade in een kom boven een pan kokend water, de kom mag het kokende water niet raken.
  7. Laat de chocolade een beetje afkoelen en spatel het door het resterende slagroommengsel.
  8. Schep dit mengsel ook in de kom en bedek de bovenkant met een laag van de resterende plakjes cake. Bedek de kom strak met het overhangende plasticfolie en zet hem minimaal 24 uur in de in de koelkast.
  9. Verwijder vlak voor gebruik de bovenlaag van het plasticfolie. Leg een passend bord op de schaal en keer hem om. De zuccotto staat nu omgekeerd, als een halve bol, op het bord. Verwijder het overige plasticfolie. Bestrooi met poedersuiker en/of cacaopoeder en serveer direct.
TIP
Je kunt de 5 dl slagroom vervangen door 250 g mascarpone en 250 ml slagroom. Klop de slagroom met de suiker stijf en spatel dit voorzichtig door de mascarpone. Verwerk dit verder zoals in het recept staat aangegeven.

TIP
Voor het hart op de bovenkant gebruikte ik een metalen decoratiehanger. Deze zijn bij tuincentra en woonwinkels te koop. Een leuk en goedkoop alternatief is een papieren, opengewerkte onderzetter zoals die onder taarten worden gebruikt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.