Kookmomenten

Over MO

De kracht van de Italiaanse keuken is zijn puurheid, eenvoud en eerlijkheid.

Bijna 40  jaar geleden kwam ik als jong meisje voor het eerst in Italië, werd verliefd en verloor meteen ook mijn hart aan het land en haar heerlijke eten. Ik leerde zia (tante) Maria kennen, een kleine goedlachse vrouw die mij maar wat graag de geheimen van haar keuken verklapte. Italiaans verstond ik toen nog niet maar ze nam de tijd om het me keer op keer uit te leggen terwijl ik het neerkrabbelde op een papieren zakje. Of Maria schreef het zelf snel even op een kladpapiertje. Destijds plakte ik de aantekeningen met de recepten van die authentieke Italiaanse gerechten nog in een plakboek. Soms blader ik het nog wel eens door en steeds weer brengen de ingeplakte recepten fijne herinneringen naar boven.

Maria komt uit Mantova, een stad in in de regio Lombardije, in het noorden van Italië. Alles wat zij kookt vindt zijn oorsprong op de po-vlakte. Lombardije is de rijkste streek van Italië. Bijna een derde van de hele Italiaanse export komt er vandaan. Risotto, polenta, taleggio, salame di Milano, bresaola, aceto balsamico, prosciutto di Parma, parmigiano reggiano, gorgonzola, te veel om op te noemen. Destijds had ik geen idee hoe bijzonder het was dat ik daar de basis leerde kennen van wat ik nu nog steeds met heel veel plezier in mijn vrije tijd doe; Italiaans koken!

Ze leerde me hoe risotto, gnocchi, tagliatelle alla Bolognese, courgette frittata, macedonia en, niet te vergeten, tiramisú te maken. En haar man, zio (oom) Guido, serveerde daar graag zijn zelfgemaakte, bijna zoete, rode wijn bij. Perfect op temperatuur door de fles van twee liter (!) een uurtje onder de kraan met stromend koel water te zetten. De kip, het konijn of de parelhoen op je bord kwam regelrecht uit een van de hokken achterin de tuin.

Nu, jaren later, heb ik nog veel meer geleerd, van koks uit Lazio, Toscane en Puglia. Door kooklessen en masterclasses te volgen. Door de keuken van een restaurant binnen te lopen en te vragen of ik mee mocht kijken, door de kok een compliment te geven over zijn heerlijke gerecht en meteen even, tussen neus en lippen door, het recept te vragen. Maar ook door zelf heel veel te lezen en uit te proberen. In al die jaren heb ik al heel veel heerlijke gerechten gekookt, geïnspireerd door al die mooie en smakelijke ingrediënten die gelukkig vandaag de dag ook grotendeels in Nederland verkrijgbaar zijn.

Al lang speel ik met het idee om al die gerechten, de verhalen en kooktips met jullie te delen. En dat gaat vanaf nu gebeuren. Ik hoop dat wat ik schrijf en kook ook jou gaat inspireren om zelf aan de slag te gaan.

Op dit blog vind je veel Italiaanse gerechten, sommige authentiek en sommige nieuw. Daarnaast zul je ook allerlei andere smakelijke recepten voorbij zien komen. Ik deel ze graag met jullie!

Heb je tips, opmerkingen of vragen? Mail me gerust.

Veel kookplezier & buon appetito!

Monique (MO)