Tiramisu met pistachenoten en notenlikeur (tiramisu, pistacchio e nocino)

Tiramisu met pistachenoten en notenlikeur (tiramisu, pistacchio e nocino)

Tiramisu met pistachenoten en notenlikeur

Tiramisu is ongetwijfeld een van de bekendste Italiaanse toetjes. In tegenstelling tot wat je misschien zou denken bestaat het pas sinds de jaren ’80. Tenminste, pas sinds die tijd komt het voor in Italiaanse woorden- en kookboeken. De naam betekent letterlijk ‘trek mij omhoog’ wat zoveel inhoudt als beur mij op of maak me blij. Deze tiramisu met pistachenoten en notenlikeur is een variant op het origineel met koffie en marsalawijn. Ik wilde deze versie alvast uitproberen voor mijn kerstmenu en ondanks dat het niet het origineel is word ik er heel erg blij van. Buon appetito!

Tiramisu, pistacchio en nocino (tiramisu met pistachenoten en notenlikeur)

Ingrediënten

Voor 6 personen

60 g ongezouten en gedopte pistachenoten
6 tl poedersuiker
1 dl slagroom
2,5 el suiker
2 eierdooiers
250 g mascarpone
100 g lange vingers, in kleine stukjes
3 el notenlikeur (Frangelico)
cacaopoeder
10 g ongezouten en gedopte pistachenoten, grofgehakt

6 glaasjes of schaaltjes van 150 ml inhoud

Bereidingswijze

  1. Maal, in een foodprocessor, 60 g pistachenoten met de poedersuiker heel fijn.
  2. Sla de slagroom met ½ el suiker stijf.
  3. Roer met de mixer op de hoogste stand de eidooiers met 2 el suiker crèmig.
  4. Voeg lepel voor lepel de mascarpone en het pistachemengsel toe en roer tot een glad mengsel.
  5. Roer daarna voorzichtig met een spatel de slagroom erdoor.
  6. Beleg de bodem van 6 dessertglaasjes met de stukjes lange vinger en besprenkel deze met notenlikeur.
  7. Strijk er een laag mascarponecrème op en beleg deze met een laag lange vingers, besprenkel ook deze met notenlikeur en verdeel de rest van de crème erover.
  8. Zet de tiramisu minstens 1 uur in de koelkast.
  9. Bestrooi vlak voor het opdienen het geheel met cacaopoeder en de resterende 10 g grofgehakte pistachenoten. 

TIP
In dit gerecht kun je natuurlijk ook zelfgemaakte notenlikeur gebruiken. Het recept vind je hier.

TIP
Heb je geen kleine glaasjes of schaaltjes? Dan kun je deze tiramisu natuurlijk ook in één grote rechthoekige of vierkante schaal maken. Je hoeft de lange vingers dan niet in stukjes te breken. Leg ze in zijn geheel in de schaal.

TIP 
Eten er ook kinderen mee? Vervang voor hen dan de notenlikeur door melk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.