Tiramisu, een dessert dat breekt met oude tradities

Tiramisu-4

Tiramisu is een van de bekendste Italiaanse desserts en bijna iedereen vindt het lekker. De combinatie van mascarpone, ei, lange vingers, koffie, marsalawijn en cacao is perfect. Tiramisu betekent letterlijk ‘trek mijn omhoog’ wat zoveel betekent als ‘beur mij op’ of ‘maak me blij’. 

In tegenstelling tot wat veel van ons denken is tiramisu een dessert wat nog niet zo heel lang bestaat. Pas sinds de jaren ’80 komt het voor in Italiaanse woorden- en kookboeken en voor zover men weet vindt het zijn oorsprong in Veneto. Toen ik in 1980 voor het eerst bij een heuse Noord-Italiaanse familie in Lombardije aan tafel mee at kreeg ik tiramisu als dessert. En dat is bijzonder te noemen voor een volkje dat hangt aan oude (kook)tradities.

Mijn, tot nu toe geheime, recept wijkt iets af van het origineel; in plaats van eiwitten gebruik ik slagroom. En de marsala is vervangen door amaretto. Noem het vloeken in de kerk maar wij worden er blij van en onze gasten ook. Buon appetito!

Tiramisu-6

Tiramisu

Voor 10-12 personen

Ingrediënten

250 ml slagroom
5 el suiker
4 eierdooiers
500 g mascarpone
350 g lange vingers (2 pakken)
4 el sterke espresso (of gewone koffie)
3 el amaretto
cacaopoeder

Extra: een schaal van minimaal 2,5 liter inhoud

Bereidingswijze

  1. Klop de slagroom met 1 el suiker stijf.
  2. Roer met de mixer op de hoogste stand de eidooiers met de rest van de suiker crèmig.
  3. Voeg lepel voor lepel de mascarpone toe en roer daarna voorzichtig de slagroom erdoor.
  4. Beleg de bodem van de schaal met de lange vingers.
  5. Meng de espresso met de amaretto en besprenkel de biscuits daarmee. De lange vingers mogen niet te zacht worden.
  6. Strijk er een laag crème op en beleg deze weer met een laag lange vingers, besprenkel deze weer met het espresso-amaretto mengsel en verdeel de rest van de crème erover.
  7. Zet de tiramisu ten minste 1 uur in de koelkast om het op te laten stijven.
  8. Bestrooi, vlak voor het opdienen, het geheel met cacaopoeder.
TIP
Eten er kinderen mee? Vervang de amaretto dan door volle melk.

TIP
Je kunt tiramisu natuurlijk gewoon in stukken uit de schaal serveren. Wil je het extra feestelijk maken zoals op de foto? Gebruik dan een kookring van 7.5 cm doorsnede en steek cirkels uit de tiramisu die je in de schaal hebt gemaakt. Kookringen zijn o.a. verkrijgbaar bij bol.com

2 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.