Spaghetti vongole

Spaghetti vongole

Spaghetti vongole 1

Je houdt van schelpdieren of niet, er is geen tussenweg. Zelf ben ik een liefhebber en voor spaghetti vongole kun je me ’s nachts wakker maken. Vongole veraci of venusschelpen zoals ze voluit heten, zijn niet zomaar even bij de visboer om de hoek te krijgen. Je moet ze vrijwel altijd een paar dagen van te voren bestellen en dan altijd in een netje van 1 kilo. Dit is voldoende voor 4 personen. Voordeel van bestellen is dat je dan zeker weet dat ze goed vers zijn. Het beste is om ze nog dezelfde dag te eten. Bewaar ze zeker niet te lang want het is een kwetsbaar product wat snel bederft. Vongole smaken zilt en zoet en hebben maar een heel korte bereidingstijd nodig. Al na twee minuten koken gaan de schelpjes open en zijn ze klaar. De bereiding is heel eenvoudig maar kijkt qua timing heel nauw, je moet even snel en geconcentreerd doorwerken. Lees daarom het recept eerst goed door, dan staat het met 10 minuten op tafel.

Het resultaat is een volle schaal met dampende spaghetti die er prachtig uitziet en ruikt naar knoflook en de zee. Dit is zó smakelijk dat het vervolgens ook weer binnen 10 minuten op is. Vergeet niet een kom op tafel te zetten om de lege schelpen weg te gooien. Serveer er een frisse droge gekoelde witte wijn, een eenvoudige salade en een ciabatta bij en je avond kan niet meer stuk. Buon appetito!

Spaghetti vongole

Voor 4 personen

Ingrediënten

1 kilo vongole
350 g spaghetti/spaghettoni*
olijfolie extra vergine
1 verse rode peper, fijngesneden, zonder zaad en zaadlijsten
1 grote teen knoflook, fijngesneden
200 ml droge witte wijn (Soave)
½ bosje bladpeterselie, fijngesneden
zeezout

Optioneel: 250 g smakelijke kerstomaatjes of zelfgemaakte verse tomatensaus.

Extra:
1 ruime koekenpan met deksel (de spaghetti en de vongole moeten er in een keer inpassen)
1 grote, ovenvaste, serveerschaal (10 minuten voorverwarmen in een oven op 80 graden˚C)

Bereidingswijze

  1. Breng een pan met water voor de pasta aan de kook. Voeg zout toe zodra het water kookt.
  2. Spoel de vongole intussen goed af onder stromend water en gooi de kapotte exemplaren weg. Schelpen die niet sluiten nadat je er even stevig op tikt moet je ook weggooien.
  3. Kook de spaghetti zoals op de verpakking staat aangegeven en begin 4 minuten voor het einde van de kooktijd met de bereiding vanaf punt 5.
  4. Verhit (je hebt nu nog 4 minuten) een flinke scheut olijfolie in de koekenpan. Doe de knoflook en de rode peper (en optioneel de kerstomaatjes) in de olie en bak dit 30 seconden aan.
  5. Voeg dan in een keer de vongole, wat zeezout en de witte wijn toe.
  6. Leg het deksel op de pan, zet het vuur hoog en wacht totdat de schelpjes allemaal open zijn. Dit duurt ongeveer 2 à 2.5 minuut. Gooi de exemplaren die dicht blijven weg.
  7. De pasta is intussen klaar. Giet deze af en bewaar een klein beetje van het kookvocht.
  8. Doe de pasta met het achtergehouden kookvocht bij de vongole. Voeg de fijngesneden peterselie toe en meng alles goed door elkaar. Breng eventueel extra op smaak met zout en peper.
  9. Serveer in de voorverwarmde schaal.

*TIP
Ga je op vakantie naar Italië? Neem dan eens Barilla vermicellini nummer 7 mee. Deze zijn wat dikker dan de spaghetti die hier in Nederland wordt verkocht. En geloof me, deze zijn écht veel lekkerder! In Nederland kom ik deze heel soms tegen onder de naam spaghettoni nummer 7.

 

TIP
Dit recept is de ‘in bianco’ versie, zonder tomaten. Voor de ‘in rosso’ versie voeg je, samen met de knoflook en rode peper, ook 250 gram doormidden gesneden smakelijke kerstomaatjes of zelfgemaakte verse tomatensaus toe.
 

TIP
In plaats van spaghetti kun je ook linguine gebruiken.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.