Spaghetti alla puttanesca

Spaghetti alla puttanesca

spaghetti alla puttanesca-1

Spaghetti alla puttanesca, letterlijk vertaald ‘spaghetti op hoerenwijze’, is al sinds jaar en dag een van mijn favorieten. Er doen verschillende verhalen de ronde over het ontstaan van de saus maar het is en blijft de vraag welke de ware is. De vroegste vermelding is in een Italiaanse roman uit 1961 en volgens de Bond van Italiaanse pastamakers werd de saus ook populair in de jaren ’60. En dat is iets wat ik bij het zoeken naar het ontstaan van bijvoorbeeld tiramisu ook constateerde; veel Italiaanse gerechten waarvan wij denken dat ze al honderden jaren oud zijn blijken veel recenter te zijn. Maar dat maakt ze niet minder lekker, gelukkig….

Zelf dacht ik altijd dat het gebruik van de chilipepers verwees naar ‘puttanesca’ maar ook dat is niet zo. Het recept van de saus ‘sugo alla puttanesca’ varieert per regio en alleen in Lazio wordt er gedroogde chilipeper aan toegevoegd. Traditioneel wordt de saus geserveerd met spaghetti, maar ze past ook goed bij penne, bucatini of linguine. De pasta op de foto is fusilli bucati lunghi*.

Anyway, spaghetti alla puttanesca, mét chilipeper, komt bij ons met regelmaat op tafel en het grappige is dat vrijwel iedereen de naam herkent maar het nog nooit gegeten heeft. Reden temeer om het recept met jullie te delen. Buon appetito!

Spaghetti alla puttanesca

Ingrediënten

Voor 4 personen

4 el olijfolie
2 teentjes knoflook, fijngehakt
1 gedroogd Spaans pepertje, fijngehakt
1 el tomatenpuree
50 g ansjovisfilets uit blik, fijngesneden
1 blik à 400 g tomaten
100 g zwarte olijven, ontpit
2 el kappertjes
2 el verse bladpeterselie, fijngesneden + extra voor de garnering
400 g spaghetti

Bereidingswijze

  1. Verhit de olijfolie en fruit daarin, op een laag vuur, de knoflook, Spaanse peper en tomatenpuree in 2 à 3 minuten. Pas op dat de knoflook niet verbrandt.
  2. Voeg de ansjovis toe en fruit ze nog 1 minuutje mee.
  3. Voeg de tomaten, de olijven en de kappertjes toe en laat de saus 15 tot 20 minuten zachtjes pruttelen en indikken.
  4. Meng de fijngesneden peterselie erdoor en verwarm nog een minuut.
  5. Kook intussen de pasta ‘al dente’ zoals op de verpakking staat vermeld.
  6. Giet de pasta af en meng deze met de saus.
  7. Bestrooi met wat fijngesneden peterselie en serveer.

*Fusilli bucati lunghi is o.a online te koop bij Pasta e più.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.