Scaloppine al limone (kalfsschnitzels met citroen)

Scaloppine al limone-2

Kalfsvlees wordt in Italië veel vaker gegeten dan hier. Het is daar in elke supermarkt of bij elke slager te koop terwijl je het hier vaak van te voren moet bestellen. Er zijn veel verschillende bereidingen; bijvoorbeeld met citroen, marsala, tomatensaus of met room en paddenstoelen. Deze versie met citroen en witte wijn, scaloppine al limone, is veruit mijn favoriet. Dochterlief gaat toch liever voor de variant met marsala. Die zal ik binnenkort eens maken en met jullie delen. Buon appetito!

Scaloppine al limone

 

Voor 4 personen

Ingrediënten

4 kalfsschnitzels à 125 g per stuk
bloem + zout
45 g boter
1 el olijfolie
½ groentebouillonblokje, verpulverd
250 ml droge witte wijn (Soave)
1 citroen
½ bosje bladpeterselie, fijngesneden
zout
versgemalen peper

Optioneel: 2 el kappertjes, afgespoeld

Bereidingswijze

  1. Pers de helft van de citroen uit en snijd de andere helft in dunne plakken.
  2. Sla de schnitzels plat* of vraag je slager dit voor je te doen.
  3. Doe de bloem met wat zout op een plat bord en haal de schnitzels erdoor. Schud de overtollige bloem eraf.
  4. Verhit de boter en olijfolie totdat het goed heet is en bak de schnitzels goudbruin in 1 minuut per kant. Haal ze uit de pan en zet ze opzij.
  5. Voeg 1 el bloem toe aan de aanbaksels die zijn achtergebleven in de pan. Roer goed los met een houten lepel.
  6. Voeg dan het verpulverde bouillonblokje, de wijn en het citroensap** toe.
  7. Roer even goed door en laat de saus inkoken tot de helft. Breng op smaak met zout en peper.
  8. Voeg dan de peterselie, de kappertjes en de kalfschnitzels toe.
  9. Warm even goed door, het vlees moet geheel met saus bedekt zijn. Garneer met de plakjes citroen en serveer direct.

*TIP
De schnitzels moeten overal even dik zijn. Zo worden ze snel en gelijkmatig gaar. Dit kun je eenvoudig zelf doen door ze tussen twee vellen bakpapier te leggen en ze zachtjes plat te kloppen (niet beuken!) met een pan of deegroller. Ze moeten een dikte hebben van ongeveer 5mm.

**TIP
Wees heel voorzichtig met het toevoegen van citroen. Het gerecht wordt al snel te zuur. Proef steeds even tussendoor. Beter later wat toevoegen dan in een keer teveel. Is de saus te dun? Voeg dan wat bloem toe en roer goed los met een garde. Is de saus te dik of te toch te zuur? Voeg dan wat water toe.

TIP
In plaats van kalfvlees kun je ook kip-, kalkoen- of varkensschnitzels gebruiken. Gebruik je varkensschnitzels bak deze dan 2 à 3 minuten i.p.v. 1 minuut per kant.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.