Romeinse griesmeelgnocchi (Gnocchi alla Romana)

Romeinse griesmeelgnocchi (Gnocchi alla Romana)

Nu de herfst echt begonnen is heb ik zin in verwarmende ovengerechten. Een mooi moment om eens gnocchi alla Romana, Romeinse griesmeelgnocchi te maken. Gnocchi alla Romana zijn niet, zoals je vaak ziet, met aardappelen of spinazie en ricotta gemaakt maar met griesmeel of semolina. Het gerecht werd al ver voor de 15e eeuw in het Romeinse rijk bereid. Aardappelen waren er toen nog niet en dus gebruikte men griesmeel. De semolina wordt gemengd met melk, kaas, boter en ei en op smaak gebracht met zout en nootmuskaat. Nadat het mengsel is opgestijfd worden er plakjes van gesneden en vervolgens met extra boter en Parmezaanse kaas gebakken in de oven. Je eet ze zo, als bijgerecht bij vlees of met een versgemaakte tomatensaus. En ik kan je verzekeren het is buonissimo!

Romeinse griesmeelgnocchi (Gnocchi alla Romana)

Ingrediënten

1 l volle melk (+ wat extra)
250 g griesmeel (semolina)
80 + 50  g Parmezaanse kaas, geraspt
50 + 50 g boter, op kamertemperatuur
2 eierdooiers
zout
nootmuskaat

Extra:
rechthoekig bakblik
bakpapier
een klein glas met een doorsnede van 3-4 cm
ovenschaal

 

Bereidingswijze

  1. Breng de melk met 50 g boter, een snuf zout en -nootmuskaat aan de kook.
  2. Voeg, al roerend, de semolina toe. Kook dit een paar minuten tot een dikke pap.
  3. Laat het iets afkoelen en roer er vervolgens 80 g van de Parmezaanse kaas en de eierdooiers door.
  4. Voeg, als het mengsel te dik is geworden, wat extra melk toe.
  5. Bedek een bakblik met bakpapier en stort het mengsel erop. Het moet een dikte hebben van ongeveer 2 cm.
  6. Laat het helemaal afkoelen en steek er dan, met behulp van het glas, rondjes uit.
  7. Verwarm de oven voor op 200˚C. Vet een ovenschaal in met boter en leg de rondjes er dakpansgewijs in.
  8. Verdeel er 50 g boter in vlokken en 50 g Parmezaanse kaas over.
  9. Zet de schaal 20-25 minuten in de oven en daarna nog even onder de hete grill zodat de bovenkant goudbruin en knapperig wordt.

TIP
Serveer de gnocchi alla Romana met deze zelfgemaakte verse tomatensaus.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.