Quiche met asperges en spek

Quiche met asperges en spek

quiche met asperge en spek

Er zijn wel eens van die gerechten die meteen een schot in de roos zijn. Deze quiche met asperges en spek is er zo een. Oorspronkelijk wordt een quiche gemaakt met een zanddeegbodem maar deze heeft als basis vers bladerdeeg. Wat mij betreft geen probleem want deze quiche is een plaatje op tafel en binnen 10 minuten was hij op. Guilty pleasure, té lekker!

Quiche met asperges en spek

 

Voor 1 quiche

Ingrediënten

1 rol vers bladerdeeg
100 g groene aspergetips
100 g gerookte spekreepjes of -blokjes
1 el olijfolie
1 rode ui, fijngesneden
2 lente- of bosuitjes, in dunne ringetjes (ook het groen)
2 eieren maat M
100 g crème fraîche
zout
versgemalen peper
¼ th gerookt paprikapoeder

Extra:
rechthoekige quichevorm met losse bodem (35×12 cm)
bakpapier
blindbakbonen*

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 180˚C.
  2. Bekleed de quichevorm met bladerdeeg en prik er gaatjes in met een vork. Bedek de vorm met bakpapier en vul deze met bakbonen. Bak de bodem 5 minuten in de oven. Verwijder het bakpapier en de bakbonen* en laat de bodem afkoelen.
  3. Kook de aspergetips 3 minuten en stop het kookproces door ze direct goed af te spoelen met koud water. Laat uitlekken. Bewaar 10 stuks voor de garnering en snijd de rest in kleine stukjes.
  4. Bak het spek knapperig en laat uitlekken op keukenpapier.
  5. Bak de rode ui toe in een eetlepel olijfolie op laag vuur, totdat de stukjes mooi glazig zien. Voeg de lente-ui toe en bak nog 2 minuten. Meng het spek, rode ui, lente-ui en stukjes asperge in een kom. Verdeel het mengsel over de quichevorm.
  6. Klop de eieren los en roer de crème fraîche erdoor. Breng royaal op smaak met zout en peper. Roer het gerookte paprikapoeder erdoor.
  7. Verdeel het eimengsel over de vorm en verdeel de achtergehouden aspergepuntjes erover.
  8. Zet de quiche in de oven en bak hem 20 minuten. Laat even afkoelen en verwijder de vorm.
  9. Serveer lauwwarm.

*TIP
In plaats van blindbakbonen kun je ook gedroogde bruine- of witte bonen, gebruiken. Ze zijn dan echter niet meer geschikt voor consumptie maar wel als blindbakbonen te hergebruiken.

TIP
Kun je geen verse asperges krijgen? Dan zijn asperges uit de diepvries een goed alternatief.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.