Polpettine di melanzane (gefrituurde aubergineballetjes)

Polpettine vegetariane di melanzane

Laatst maakte ik penne rigate met aubergineballetjes, tomatensaus en mozzarella. De balletjes op zich zijn al zó lekker dat je ze ook prima als vegetarische bitterbal kan serveren. Polpettine di melanzane. Buonissimo!

Let bij het kopen van aubergines op een gladde, glanzende schil die niet is beschadigd. Ze moeten stevig aanvoelen, nooit zacht en sponzig. Koop geen aubergines die zwaar zijn, dat betekent dat er veel zaad in zit, waardoor de smaak bitter wordt en de textuur onaangenaam.

Polpettine di melanzane

 

Voor 24 balletjes

Ingrediënten

500 g aubergine, in lengte-plakken van 5 mm dik
zonnebloemolie
1 ei
50 g Parmezaanse kaas, geraspt
1 teentje knoflook, fijngehakt
50 g paneermeel
1/3 bosje verse basilicum, alleen de blaadjes, fijngesneden
zeezout
versgemalen peper
25 g paneermeel (om de balletjes mee te paneren)

Extra: Foodprocessor

Bereidingswijze

  1. Verhit 1 el zonnebloemolie in een koekenpan en bak de aubergineplakken in 5 minuten aan beide kanten goudbruin. Ze passen niet in een keer in de pan dus herhaal totdat alle plakken zijn gebakken.
  2. Laat ze uitlekken en afkoelen op keukenpapier.
  3. Doe de plakken in de foodprocessor en voeg het ei, de kaas, knoflook, 50 g paneermeel, basilicum en zout en peper naar smaak toe.
  4. Pureer tot een fijne pasta en draai er balletjes ter grootte van een walnoot van.
  5. Doe de 25 g paneermeel op een bord en rol de balletjes er doorheen.
  6. Verhit een flinke scheut zonnebloemolie in een koekenpan en bak de balletjes in ongeveer 6 minuten rondom goudbruin. Voorzichtig want ze zijn kwetsbaar.
  7. Laat ze uitlekken op keukenpapier en serveer warm. 

TIP
Je kunt de balletjes t/m punt 4 voorbereiden en goed afgedekt bewaren in de koelkast. Frituur ze vlak voor het serveren.

TIP
Deze balletjes zijn ook de basis voor aubergineballetjes met tomatensaus en mozzarella. Eet ze met penne rigate en je hebt een volwaardige maaltijd. Het recept vindt je hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.