Polpette di melanzane al sugo di pomodoro (aubergineballetjes met tomatensaus en mozzarella)

Polpette di melanzane al sugo di pomodoro-11

Steeds vaker heb ik gasten aan tafel die geen vlees eten. Dat dwingt me om me te verdiepen in de vegetarische keuken want iedereen bij mij aan tafel moet smakelijk eten en het naar zijn zin hebben. Zelf eet ik graag een goed stukje vlees maar dat hoeft niet iedere dag. Reden te meer om wat vaker vegetarisch gerechten uit te proberen. De lasagne met pompoen en spinazie die ik laatst op dit blog heb geplaatst was al een topper en deze aubergineballetjes met tomatensaus en mozzarella doen daar zeker niet voor onder.

In de Italiaanse keuken wordt aubergine vaak gebruikt, zeker in het zuiden. Het meest bekende gerecht is ‘la parmigiana di melanzane’. Over dit gerecht wordt nog steeds stevig gediscussieerd of het Napolitaans of Siciliaans is. Maar ja, daar zijn het Italianen voor. En het grappige is dat deze polpette di melanzane al sugo di pomodoro qua ingrediënten vrijwel identiek is, alleen de bereidingswijze is anders. Maar kennelijk is het een perfecte smaakcombinatie en ik kan niet anders dan dat onderstrepen. Buon appetito!

Polpette di melanzane al sugo di pomodoro

 

Voor 4-6 personen

Ingrediënten

Voor de balletjes:
500 g aubergine, in lengte-plakken van 5 mm dik
zonnebloemolie
1 ei
50 g Parmezaanse kaas, geraspt
1 teentje knoflook, fijngehakt
50 g paneermeel
1/3 bosje verse basilicum, alleen de blaadjes, fijngesneden
zeezout
versgemalen peper
25 g paneermeel (om de balletjes te paneren)

Voor de saus:
2 blikken à 400 g gepelde tomaten, fijngesneden
2 teentjes knoflook, in dunne plakjes
2 el olijfolie
1 gedroogd pepertje
de blaadjes van 2/3 bosje verse basilicum, fijngesneden
zeezout

Overig:
1 mozzarella à 125 g, in stukjes gesneden
400 g penne rigate
geraspte Parmezaanse kaas

Foodprocessor

Bereidingswijze

  1. Bereid de aubergineballetjes zoals hier staat aangegeven.
  2. Verhit de plakjes knoflook en het pepertje in de olijfolie. Voeg de fijngesneden tomaten, het aanhangende sap, de basilicum en zout naar smaak toe. Laat ongeveer 30 minuten, zonder deksel op de pan, op een laag vuur inkoken, roer zo nu en dan goed door.
  3. Verhit de oven op 200˚C. Verwijder het pepertje uit de saus. Doe de saus in een ovenschaal, voeg de balletjes toe en verdeel de stukjes mozzarella erover. Zet de schaal 15-20 minuten in de hete oven totdat de mozzarella is gesmolten.
  4. Zet de schaal als laatste nog een paar minuten onder de hete grill zodat de mozzarella een lichtbruin korstje krijgt.
  5. Bereid intussen de penne rigate zoals op de verpakking staat aangegeven.
  6. Serveer de pasta met de saus en de balletjes. Bestrooi met geraspte Parmezaanse kaas.

TIP
Dit gerecht is ook lekker met ciabatta of stokbrood in plaats van met pasta.

TIP
De balletjes zijn een prima vegetarisch alternatief voor bitterballen. Het recept vindt je hier.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.