Panforte di Siena

Panforte di Siena

Wat is er fijner dan een saaie donkere dag op te vrolijken met warme winterse geuren in huis? Na een inspectie van mijn voorraadkast besluit ik om een kruidige panforte di Siena te maken. Een kleverig klusje met als resultaat een smakelijke notenkoek volgens eeuwenoud recept. Heerlijk om op te snoepen bij een lekker kopje espresso. Panforte is een koek die zijn oorsprong vindt in de stad Siena. Volgens kenners gaat de geschiedenis van de panforte di Siena net zo ver terug als die van de Palio van Siena*. De eerste panforte zou al rond 1200 zijn gemaakt. Rond die tijd maakten de inwoners van de stad voor het eerst kennis met kruiden en specerijen als koriander, kruidnagel, kardemom en nootmuskaat. Op een van mijn favoriete blogs “Ciao Tutti” vond ik een stukje achtergrondgeschiedenis van de panforte. Er zijn veel verschillende recepturen maar de versie die als authentiek geregistreerd staat bij de Academia Italiana Della Cucina bevat geconfijte citroen- en sinaasappelschil, geroosterde amandelen, marsepein, suiker, tarwemeel, vanille, kaneel en nootmuskaat. De versie die ik vandaag maakte bevat deels deze ingrediënten maar is zeker niet minder lekker.

 

Panforte di Siena

Ingrediënten

70 g ontvelde amandelen
70 g hazelnoten (gepeld)
70 g walnoten (gepeld)
70 g pistachenoten (gepeld)
125 g gedroogde vijgen, in blokjes
125 g gemengde gekonfijte vruchtjes
½ tl kaneelpoeder
½ tl gemalen kruidnagel
½ tl gemberpoeder (djahé)
½ tl gemalen nootmuskaat
2 el bloem
40 ml water
100 g poedersuiker, plus extra om te garneren
70 g honing

een ronde bakvorm met een diameter van 24 cm
bakpapier

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 180°C.
  2. Pak een stuk bakpapier, houd het onder de kraan, wring uit en bekleed de bakvorm ermee.
  3. Leg de amandelen, hazelnoten, walnoten en pistachenoten op een bakplaat en rooster ze 8 à 10 minuten in de oven. Laat afkoelen en hak ze in kleine stukjes.
  4. Meng de fijngehakte noten in een grote schaal met de vijgen, de gekonfijte vruchtjes, de kruiden en de bloem.
  5. Verwarm het water, de poedersuiker en de honing au bain-marie* op laag vuur en laat het mengsel onder regelmatig roeren zachtjes smelten tot er kleverige draden aan de lepel blijven hangen. Laat een beetje afkoelen en meng het notenmengsel erdoor.
  6. Schep alles in de bakvorm en strijk glad met de bolle kant van een natgemaakte lepel.
  7. Bak de panforte in 25 tot 30 minuten in de voorverwarmde oven.
  8. Laat afkoelen en haal de panforte uit de vorm.
  9. Serveer in puntjes, bestrooid met extra poedersuiker.

*Zet een kom of schaal in een pan warm water op een laag vuur. Wat je in de kom of schaal doet, verwarm je rustig en gelijkmatig. De kom of schaal mag het hete water niet raken.

Bron: aangepast recept uit ‘De smaak van Italië’.

TIP
Als het notenmengsel te dik is om goed glad in de bakvorm te krijgen, haal de koek dan na 15 minuten uit de oven en strijk opnieuw glad met de achterkant van een natte lepel. Het mengsel is dan namelijk door de warmte wat zachter geworden en daardoor gemakkelijker te bewerken. Zet daarna terug in de oven en bak nog 10 tot 15 minuten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.