Olijfoliecake met abrikozen (torta all’olio e albicocche)

Olijfoliecake met abrikozen (torta all’olio e albicocche)

torta all olio e albicocche

Laatst kocht ik een bakje verse abrikozen. Ze waren lekker rijp en dus prima geschikt om een recept uit te proberen die op mijn ’to do’ lijstje stond: een olijfoliecake met abrikozen. Dit recept komt uit de regio Le Marche in midden Italië. De olijfolie maakt de cake extra luchtig en geeft het een bijzondere smaak. Gebruik geen extra vergine olijfolie want die zou te sterk van smaak zijn. De traditionele olijfolie van Albert Heijn volstaat prima. Voor een extra lekkere smaak voeg je een paar eetlepels sambucca toe. Voor een alcoholvrije versie vervang je de sambucca door melk.

Torta all’olio e albicocche (olijfoliecake met abrikozen)

Ingrediënten

170 g suiker
230 ml melk
rasp van de schil van 1 citroen
zaadjes van 1 vanillestokje
100 ml olijfolie
3 el sambucca (optioneel)*
2 eieren, losgeklopt
200 g zelfrijzend bakmeel
½ tl bicarbonaat/baking soda
7–8 rijpe abrikozen, doormidden gesneden
amandelsnippers

1 rechthoekige bakvorm van 27×21 cm
bakpapier

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 180˚C.
  2. Neem een stuk bakpapier, houd het onder de kraan, wring uit en bekleed de bakvorm ermee.
  3. Doe de suiker, melk en het zest van de citroen in een pan en zet deze op een laag vuur.
  4. Verwarm het voorzichtig 3 tot 4 minuten en roer regelmatig totdat de suiker is opgelost. De melk mag niet koken.
  5. Draai het vuur uit en voeg de vanillezaadjes, de olijfolie en de sambucca toe. Laat het mengsel 5-10 minuten afkoelen.
  6. Voeg het ei, het bicarbonaat en het zelfrijzend bakmeel toe aan het melkmengsel. Roer tot een glad beslag.
  7. Doe dit in de bakvorm en verdeel de halve abrikozen erover. Bestrooi met amandelsnippers.
  8. Bak de cake in 30-35 minuten gaar.
  9. Laat de cake een paar minuten afkoelen in het bakblik en vervolgens een uur op een rooster.

*Vervang de sambucca door melk voor een alcoholvrije versie.

Naar het recept van Silvia Colloca.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.