Walnotenlikeur (nocino)

Een aantal jaar geleden was ik in Bolsena in de regio Lazio voor een kookvakantie. Elke dag, 5 dagen lang, koken met een kok. Een geweldige ervaring! Daar ontstond mijn interesse voor het zelf maken van likeur. Het is super eenvoudig dus begon ik thuis met het maken van limoncello en laurierdroplikeur (anima nera). Mijn laatste brouwsel is walnotenlikeur, gemaakt van jonge, nog niet rijpe, walnoten. De periode om deze likeur te maken is tussen midden juni en midden juli als de noten nog groen aan de boom hangen. De likeur is vrij zoet, wil je minder zoet, voeg dan minder suiker toe.

Nocino (walnotenlikeur)

Ingrediënten

Voor ongeveer 1.5 liter

24 groene walnoten*
½ liter consumptie alcohol (95%)**
1 biologische citroen
1 pijpje kaneel
3 kruidnagels
1 tl fijngemalen koffie

1 weckpot van 1 liter
2 beugelflessen van 1 liter (Ikea)

scherp mes
keukenhandschoenen

Na 40 dagen:
zeef
koffiefilters of een lap dunne (schone) katoen
600 g suiker
0.75 liter (bron)water

 

Bereidingswijze

 1. Was de noten goed en hak met ze met een scherp mes in 4 stukken.
 2. Gebruik keukenhandschoenen want de noten geven groen af.
 3. Boen de citroen goed schoon en schil deze met een dunschiller. Zorg ervoor dat je zo weinig mogelijk wit van de schil schilt. Het witte gedeelte van de schil maakt de nocino bitter.
 4. Doe alle ingrediënten, behalve de suiker en het bronwater, in de weckpot en giet de alcohol erover.
 5. Sluit goed af en zet 40 dagen weg op een warme plaats. Schud de pot elke dag even flink. De heldere vloeistof zal donkerbruin kleuren.
 6. Zeef de gearomatiseerde alcohol met behulp van een zeef met een stuk dunne katoen (maak deze nat van tevoren en wring goed uit) of een koffiefilter erin.
 7. Verwarm het (bron)water met de suiker totdat de suiker opgelost is en laat de suikersiroop volledig afkoelen.
 8. Meng de suikersiroop met de alcohol en klaar is je eigen gemaakte walnotenlikeur.
 9. Doe de likeur in de flessen en laat deze nog 3 maanden staan voordat het gedronken kan worden.

 

*In groene bolster. Pluk ze van midden juni tot midden juli. Gebruik bij voorkeur bolsters die geen of nauwelijks bruine vlekken vertonen.

 

**De 95% consumptie alcohol is alleen in Italië verkrijgbaar. Dus neem deze mee als je daar op vakantie bent of vraag iemand om het voor je mee te nemen. Je koopt het daar gewoon in de supermarkt. Lukt dat niet dan kun je als alternatief wodka gebruiken. De genoemde verhoudingen worden dan echter anders omdat wodka een lager alcoholpercentage heeft (37.5%).

2 Comments

 1. Hettie

  De likeur staat al heerlijk op mijn plank, klaar om verder verwerkt te worden. Het recept heb ik meerdere keren gedeeld. Helaas heeft mijn boom nu geen noten meer, maar daar vinden we wel een oplossing voor. Bedankt voor dit mooie recept! Met kerst zal ik aan je denken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.