Walnotenlikeur (nocino)

Walnotenlikeur (nocino)

Een aantal jaar geleden was ik in Bolsena in de regio Lazio voor een kookvakantie. Elke dag, 5 dagen lang, koken met een kok. Een geweldige ervaring! Daar ontstond mijn interesse voor het zelf maken van likeur. Het is super eenvoudig dus begon ik thuis met het maken van limoncello en laurierdroplikeur (anima nera). Mijn laatste brouwsel is walnotenlikeur, gemaakt van jonge, nog niet rijpe, walnoten. De periode om deze likeur te maken is tussen midden juni en midden juli als de noten nog groen aan de boom hangen. De likeur is vrij zoet, wil je minder zoet, voeg dan minder suiker toe.

Nocino (walnotenlikeur)

Ingrediënten

Voor ongeveer 1.5 liter

20 groene walnoten*
½ liter consumptie alcohol (95%)**
1 biologische citroen
1 pijpje kaneel
3 kruidnagels
1 tl fijngemalen koffie

1 weckpot van ongeveer 2 liter (Ikea)
2 beugelflessen van 1 liter (Ikea)

scherp mes
dunschiller
keukenhandschoenen

Na 40 dagen:
fijne zeef
600 g suiker
0.75 liter (bron)water

 

Bereidingswijze

  1. Was de noten goed en hak met ze met een scherp mes in 4 stukken.
  2. Gebruik keukenhandschoenen want de noten geven groen af.
  3. Boen de citroen goed schoon en schil deze met een dunschiller. Zorg ervoor dat je zo weinig mogelijk wit van de schil schilt. Het witte gedeelte van de schil maakt de nocino bitter.
  4. Doe alle ingrediënten, behalve de suiker en het bronwater, in de weckpot en giet de alcohol erover.
  5. Sluit goed af en zet 40 dagen weg op een warme plaats. Schud de pot elke dag even flink. De heldere vloeistof zal donkerbruin kleuren.
  6. Zeef de gearomatiseerde alcohol.
  7. Verwarm het (bron)water met de suiker totdat de suiker opgelost is en laat de suikersiroop volledig afkoelen.
  8. Meng de suikersiroop met de alcohol en klaar is je eigen gemaakte walnotenlikeur.
  9. Doe de likeur in de flessen en laat deze nog 3 maanden staan voordat het gedronken kan worden.

 

*In groene bolster. Pluk ze van midden juni tot midden juli. Gebruik bij voorkeur bolsters die geen of nauwelijks bruine vlekken vertonen.

**De 95% consumptie alcohol (alcool buongusto) is in Nederland inmiddels redelijk goed verkrijgbaar bij de betere slijterijen. Maar je kunt het natuurlijk ook meenemen als je in Italië op vakantie. Je koopt het daar gewoon in de supermarkt. Lukt dat niet dan kun je als alternatief wodka gebruiken. De genoemde verhoudingen worden dan echter anders omdat wodka een lager alcoholpercentage heeft (37.5%). De likeur is daarmee ook minder goed houdbaar.

4 reacties

  1. Hettie

    De likeur staat al heerlijk op mijn plank, klaar om verder verwerkt te worden. Het recept heb ik meerdere keren gedeeld. Helaas heeft mijn boom nu geen noten meer, maar daar vinden we wel een oplossing voor. Bedankt voor dit mooie recept! Met kerst zal ik aan je denken.

  2. Ingrid

    Best MO, Ik ben nu voor het eerst van mijn leven de walnoten likeur aan het maken. 4 juli ( door het koude voorjaar waren de groene walnoten laat) begonnen.
    Klopt het dat de vloeistof er in het begin (11 juli ) echt een soort van “Heksendrank”groen uit ziet. 🙂 Overal lees ik dat het bruin wordt maar als ik schud is het echt heel donker groen. Ik hoop dat dit goed gaat komen na 40 dagen en 3 maanden rijpen. Misschien kun jij me hier nog wat in geruststellen. Kan er tich niet veel meer aan doen maar toch.

    Groetjes Ingrid

    1. MO

      Hoi Ingrid, het klopt dat de vloeistof er in het begin groen als een heksendrank uitziet ;). Inmiddels is het 1 augustus en je zult zien dat deze steeds bruiner wordt. Geloof me, het komt goed! Ik ben heel benieuwd wat je er straks van vindt. Laat je het weten? Leuk! Groetjes, MO

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.