Smakelijk, voedzaam én snel klaar, Minestrone!

Smakelijk, voedzaam én snel klaar, Minestrone!

Minestrone M-3

Minestrone is een groentesoep die overal in Italië gegeten wordt. Minestra betekent soep en minestrone is het vergrootwoord daarvan. Daarom wordt het ook wel ‘de grote soep’ genoemd vanwege de vele ingrediënten die het kan bevatten. Het is een dikke maaltijdsoep die, afhankelijk van de regio waar ze vandaan komt, met rijst of pasta wordt gegeten. De soep varieert qua ingrediënten per seizoen en regio. Daarom zijn zoveel varianten dat er niet een eenduidig recept is.

De meest voorkomende ingrediënten zijn bonen, uien, wortel, selderij, aardappelen en tomaat. Vroeger werd het vaak gemaakt van groenten die overbleven van de bereiding van andere gerechten. Het is dan ook een typisch voorbeeld van La Cucina Povera, de armeluiskeuken. Alle restjes werden gebruikt omdat men arm was en het zich simpelweg niet kon permitteren om eten weg te gooien.

Vandaag deel ik een van mijn favoriete minestrone recepten met jullie. Buon appetito!

Minestrone

Voor ongeveer 2.5 liter

Ingrediënten

olijfolie
1 prei, in dunne plakjes
1 ui, fijgesneden
2 wortelen, in kleine blokjes
2 middelgrote aardappelen, in blokjes
1.5 l groentenbouillon
1 blik à 400 g tomaten
1 blik à 400 g cannellini bonen, uitgelekt
75 g kleine pasta voor de soep*, gaargekookt
100 g hamreepjes
zeezout
versgemalen peper
geraspte Parmezaanse kaas

Bereidingswijze

  1. Verhit de olie en bak de groenten een paar minuten aan.
  2. Voeg de bouillon en tomaten toe.
  3. Draai het vuur laag en laat het 30 minuten zachtjes koken.
  4. Voeg de bonen, pasta en ham toe.
  5. Breng op smaak met zout en peper en warm even goed door.
  6. Serveer met de geraspte kaas.

*Gebruik een kleine pastasoort voor de soep. Van Grand’Italia bestaat er bijvoorbeeld Pasta per zuppa in de vorm van kleine conchigliette. Of neem, zoals wij altijd doen, een paar zakjes of pakjes van deze kleine pasta voor de soep mee uit Italië. Kook deze pasta gaar zoals op de verpakking staat vermeld en voeg dan aan de soep toe zoals in het recept staat aangegeven.

TIP
Voor de vegetarische versie van deze soep laat je de hamreepjes achterwege.

TIP
De soep is prima in de vriezer te bewaren.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.