M’hancha (Marokkaanse taart van gevuld filodeeg)

M’hancha (Marokkaanse taart van gevuld filodeeg)

M'hancha

Een vreemde eend in de bijt tussen al die Italiaanse gerechten. Maar deze M’hancha is zó lekker dat ik die jullie niet wilde onthouden. Ik maakte hem voor het eerst tijdens een Marokkaanse kookworkshop. M’hancha betekent ‘slang’. Het is een taart in de vorm van een opgerolde, gevulde, slang van filodeeg. De vulling bestaat onder andere uit amandelen en pistachenoten. Ik was het recept eigenlijk allang weer vergeten totdat ik iemand hem zag maken en ik er ook weer mee aan de slag ben gegaan. Wat is ie mooi hè?

Marokkaanse taart van gevuld filodeeg (m’hancha)


Ingrediënten voor de vulling

30 g boter
125 g amandelen
½ el oranjebloesem- of rozenwater*
rasp van de schil van 1 citroen of van 1 sinaasappel
50 g gemalen pistachenoten (ongezouten)
½ tl kaneelpoeder
45 g poedersuiker
½ ei
½ el honing

Ingrediënten voor de taart

De afgekoelde vulling
40 g boter
1 el honing
6 plakken filodeeg
½ ei
kaneelpoeder
poedersuiker
3 el crème fraîche
4 blaadjes munt

Optioneel: aardbeien
Optioneel: gedroogde rozenblaadjes*

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 180˚C.
  2. Smelt de boter voor de vulling. Doe de overige ingrediënten voor de vulling in de keukenmachine en voeg de iets afgekoelde gesmolten boter toe. Draai het tot een pasta.
  3. Maak hiervan een vaste bal, maak deze plat om af te laten koelen. Laat een half uur rusten in de koelkast.
  4. Smelt de boter voor de taart en los de honing hierin op. Rol van de vulling 3 rollen van ongeveer 1 cm doorsnede.
  5. Leg op het werkblad een vel filodeeg en bestrijk dit met het boter-honing mengsel. Leg er nog een vel filodeeg op en bestrijk nogmaals.  Leg een van de rollen vulling erop en draai losjes op tot een slang. Herhaal dit nog twee maal.
  6. Draai de slangen in een rond bakblik direct tot een taart (anders stolt de boter en breekt de taart) en druk voorzichtig aan. Bestrijk de taart met de rest van het boter-honingmengsel.
  7. Bak de taart in ca 20-30 minuten goudbruin en knapperig. Draai de taart eventueel halverwege om.
  8. Meng de crème fraîche met een theelepel honing en snijd de munt in ragfijne reepjes. Laat de taart even afkoelen en bestrooi met poedersuiker. Maak hierop een ruitpatroon met kaneelpoeder. Snijd de taart in 12 stukjes en serveer met de crème fraîche, de fijngesneden munt en wat honing.
  9. Optioneel: schik de aardbeien rondom de taart of bestrooi met de gedroogde rozenblaadjes.

 *Oranjebloesem- of rozenwater en gedroogde rozenblaadjes koop je bij de mediterrane of oosterse supermarkt.

TIP
Filodeeg is dun en kwetsbaar. Zo is het handig om tijdens het ontdooien van het deeg er een vochtige theedoek op te leggen, zodat het niet uitdroogt. Gebruik het deeg direct na het ontdooien.

TIP
Filodeeg bewaar je in de vriezer, maar bewaar het niet maanden lang, want ook dan droogt het helaas uit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.