Macedonia di frutta fresca (verse fruitsalade)

Macedonia di frutta fresca (verse fruitsalade)

Macedonia di frutta fresca-2

Nog net geen 18 jaar was ik toen ik voor het eerst bij een heuse Italiaanse familie, in de buurt van Cremona, binnenstapte. Ik sprak de taal niet en voelde me onwennig maar ook bevoorrecht dat ik te gast was bij een hartverwarmende en gastvrije familie. Maria, Guido en hun 4 kinderen.

Natuurlijk moest ik meteen mee-eten. De maaltijd was eenvoudig maar in mijn beleving de lekkerste die ik ooit had gehad. Het meeste wat op mijn bord terecht kwam was afkomstig uit eigen tuin. Dat wist ik toen nog niet maar daar kwam ik al snel achter toen Guido mij trots zijn moestuin, kippen, konijnen en parelhoenders liet zien.

Ook maakte hij zijn eigen, bijna zoete, wijn en bottelde die in grote flessen van 2 liter. Ruim voor de maaltijd zette hij zo’n fles onder de zachtjes stromende kraan in zijn ‘cantina’ (kelder) zodat de wijn de juiste temperatuur had tegen de tijd dat we gingen eten.

Bij die eerste keer op bezoek bleef het niet, minstens een keer per jaar was ik bij hen te gast. En bijna alles wat Maria kookte vond ik héérlijk. In die tijd, maar ook nu nog, at men op het platteland twee keer per dag een warme maaltijd. Om 13.00 ‘s middags en om 20.00 ’s avonds, waarbij de middagmaaltijd zwaarder was dan de avondmaaltijd. Net zoals in Nederland in vroeger jaren, at men ‘s middags een stevige maaltijd vanwege de vaak zware lichamelijke arbeid die overdag werd verricht. In het begin wist ik dat natuurlijk niet en at veel te veel. Pfffft kilo’s kwam ik aan.

Na de avondmaaltijd ging iedereen nog uitgebreid in de hoogglans. Op hoge hakjes en in kleurige jurkjes, haar in de krul en lippenstift op, naar het dorpsplein om een ijsje te eten. Lekker bijkletsen met de andere dorpsbewoners. Geweldig!

Wat ik toen, maar ook nu nog, heel bijzonder vind is de smakelijke eenvoud van de maaltijden die Maria ons voorschotelde. Ze kookte altijd met seizoensproducten. Immers, alles kwam uit eigen tuin. Alleen het hoognodige werd bij de supermarkt gekocht.

Een typisch voorbeeld van een van de simpele maar heerlijke gerechten die ze maakte was deze macedonia di frutta fresca, een verse fruitsalade. Ik heb geprobeerd te achterhalen waar de naam macedonia vandaan komt maar dat is me niet gelukt. Het heette gewoon ‘macedonia’ en het eten ervan geeft me elke zomer weer het gelukzalige gevoel van ‘toen’. Buon appetito!

 

Macedonia di frutta fresca (verse fruitsalade)

Ingrediënten

3 rijpe perziken of necarines
2 rijpe bananen
500 gr aardbeien
150 ml perennectar

Optioneel:
25 ml sinaasappellikeur, grand marnier of cointreau

 

Bereidingswijze

  1. Schil de perziken of nectarines.
  2. Snijd ze doormidden en draai elke helft een kwartslag in tegengestelde richting zodat beide helften van elkaar loskomen*.
  3. Verwijder de pit en snijd het vruchtvlees in kleine stukjes.
  4. Schil de bananen en snijd deze in plakjes.
  5. Ontkroon de aardbeien en snijd ze in plakjes.
  6. Doe al het fruit in een ruime schaal en voeg de perennectar en de likeur toe.
  7. Serveer op kamertemperatuur.  

TIP
*Hoe je perzik of nectarine schoonmaakt zie je in dit filmpje.

TIP
In deze fruitsalade kun je ook andere zachte fruitsoorten gebruiken zoals bijvoorbeeld handperen, mango of kiwi.

TIP
Eten er kinderen mee? Laat dan de likeur achterwege en voeg een scheut extra perennectar toe.

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.