Kersenlikeur (liquore di ciliegie)

Kersenlikeur (liquore di ciliegie)

Mariët Bloemendal van ‘Volg de rode Schoentjes’ plukte deze week heerlijke kersen aan het meer van Bolsena en wilde er kersenlikeur mee maken. Mo, heb jij een recept vroeg ze me. En ja, natuurlijk heb ik die.
Bij deze……met dank aan Mariët voor de prachtige foto’s!

Het maken van kersenlikeur is niet heel ingewikkeld. Het is belangrijk om goede kwaliteit kersen te kiezen want die bepalen uiteindelijk de smaak. Gebruik daarom alleen kersen die goed rijp en onbeschadigd zijn. Kies een soort die zoet en intens van smaak is. Echte Hollandse kersen lenen zich daar uitstekend voor en zijn verkrijgbaar van medio juni tot en met augustus. Daarnaast vraagt het wat geduld omdat het 2 tot 3 maanden moet rusten zodat de alcohol de smaak van de kersensiroop goed kan opnemen voor een optimale smaak.

Als de liquore di ciliegie eenmaal klaar is dan kan het tot een jaar worden bewaard. Je kunt het op kamertemperatuur drinken maar lekker koud is ze ook heerlijk.

Kersenlikeur (Liquore di ciliegie)

Ingrediënten
Voor ongeveer 1.5 à 2  liter

500 gr suiker
1 liter water
1 kilo kersen van goede kwaliteit
½ liter consumptie alcohol (95%)*
1 kaneelstokje
2 kruidnagels
de schil van ½ biologische citroen
1 zakje vanillesuiker

dunschiller
fijne zeef
1 weckpot van ongeveer 2 liter
4 schone en goed afsluitbare flessen van 0,5 liter

Bereidingswijze

  1. Breng de suiker met het water aan de kook en roer totdat de suiker goed is opgelost. Laat de siroop afkoelen.
  2. Was de citroen en schil deze met een scherpe dunschiller. Let op dat je alleen het gele gedeelte van de schil gebruikt. Het witte gedeelte eronder is bitter en niet lekker in je likeur.
  3. Was de kersen en gooi de slechte exemplaren weg.
  4. Snijd ze even in met een scherp mes.
  5. Doe de kersen met de alcohol en de suikersiroop in de weckpot en voeg de kaneel, kruidnagel, citroenschil en vanillesuiker toe.
  6. Sluit de pot goed af en schud even goed door.
  7. Laat dit mengsel minimaal 1 week op een koele donkere plek rusten.
  8. Zeef daarna alle ingrediënten met een fijne zeef uit de likeur.
  9. Maak de flessen goed schoon, vul ze met de likeur en sluit ze goed af.
  10. Laat de likeur nog eens 60 tot 90 dagen op een koele donkere plek rusten en klaar is je kersenlikeur. Salute!


*
De 95% consumptie alcohol (alcool buongusto) is in Nederland inmiddels redelijk goed verkrijgbaar bij de betere slijterijen. Maar je kunt het natuurlijk ook meenemen als je in Italië op vakantie. Je koopt het daar gewoon in de supermarkt. Lukt dat niet dan kun je als alternatief wodka gebruiken. De genoemde verhoudingen worden dan echter anders omdat wodka een lager alcoholpercentage heeft (37.5%). De likeur is daarmee ook minder goed houdbaar.

TIP
Volg de rode schoentjes is hét leukste reisbureau voor actieve, creatieve, culinaire en culturele vakanties aan het meer van Bolsena in Italië. Volg ze op social media of bezoek de website.
@volgderodeschoentjes
www.volgderodeschoentjes.nu

2 reacties

    1. MO

      Goedemiddag Anneke, dankjewel voor je tip. Ik kreeg al meer berichten dat de consumptiealcohol inmiddels ook goed in Nederland verkrijgbaar is en ga de info hierover bij de recepten aanpassen.

      Fijne dag nog!
      Groetjes
      Mo

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.