Limoncello (citroenlikeur)

Limoncello (citroenlikeur)

Limoncello-9Dit heerlijke zwoele zomerse weer vraagt om een glaasje ijskoude limoncello om je vakantiedag mee af te sluiten. En de allerlekkerste maak je natuurlijk zelf met Italiaanse citroenen uit Sorrento, maar ja, daar fiets niet even zomaar heen. Gebruik daarom biologische citroenen, ze zijn een goed alternatief.

*Traditioneel werd limoncello gemaakt met citroenen uit de omgeving van Sorrento. Later werden ook citroenen uit andere regio’s gebruikt. Alleen de likeur die met citroenen uit de omgeving van Sorrento wordt gemaakt mag de naam Liquore di Limone di Sorrento I.G.P. dragen. De aanduiding IGP (Indicazione geografica protetta, in het Nederlands: beschermde geografische aanduiding) geeft aan dat er Sorrento-citroenen zijn gebruikt.

Limoncello is een likeur die in Italië door particulieren zelf wordt gemaakt. Voor het beste resultaat worden citroenen van Sorrento en (pure) alcohol van 95% gebruikt. De hoeveelheden variëren, maar over het algemeen wordt aan een halve liter pure alcohol de schil van vijf grote of acht kleine citroenen toegevoegd. Na drie weken (of iets langer) wachten wordt een siroop van 400 gram suiker en 500 ml water toegevoegd. Na circa 10 dagen wordt de drank na filtering overgegoten in flessen en is de likeur geschikt voor consumptie.

Indien men niet de beschikking heeft over 95% alcohol kan men een andere alcoholbasis gebruiken, zoals grappa, wodka of jenever. Het verschil is het ontbreken van de gele kleur en het duidelijk zwakkere aroma, omdat de olies uit de citroenschil niet optimaal opgelost worden. Limoncello wordt meestal zeer koud (4 à 5°C) na de maaltijd als digestief gedronken.

*Bron: wikipedia

Limoncello

Ingrediënten
Voor ruim 1 liter

8 biologische citroenen
0,5 l pure consumptie alcohol (95%)*
400 g fijne kristalsuiker
0,5 l mineraalwater

dunschiller
fijne zeef
1 weckpot van minimaal 1,5 liter
3 schone en goed afsluitbare flessen van 0,5 liter

Bereidingswijze

  1. Was de citroenen en schil ze met een scherpe dunschiller. Let op dat je alleen het gele gedeelte van de schil gebruikt. Het witte gedeelte eronder is bitter en niet lekker in je likeur.
  2. Doe de schillen in de weckpot en giet de alcohol erover. Sluit de pot goed af.
  3. Laat dit 3 weken trekken. De alcohol kleurt geel en de schillen worden wit. Schud de pot elke dag even om.
  4. Breng na drie weken het mineraalwater aan de kook en los de suiker er in op. Laat deze siroop goed afkoelen.
  5. Zeef de schillen uit de citroenalcohol en meng dit met de suikersiroop.
  6. Laat het nogmaals minimaal 10 dagen op een koele plaats rusten.
  7. Maak de flessen goed schoon, vul ze met de likeur en sluit ze goed af.
  8. En klaar is je eigengemaakte limoncello. Salute!
TIP
Pers de citroenen uit en vries het sap in blokjes in. Altijd handig om te gebruiken in een ander gerecht.

 

*De 95% consumptie alcohol (alcool buongusto) is in Nederland inmiddels redelijk goed verkrijgbaar bij de betere slijterijen. Maar je kunt het natuurlijk ook meenemen als je in Italië op vakantie. Je koopt het daar gewoon in de supermarkt. Lukt dat niet dan kun je als alternatief wodka gebruiken. De genoemde verhoudingen worden dan echter anders omdat wodka een lager alcoholpercentage heeft (37.5%). De likeur is daarmee ook minder goed houdbaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.