Insalata di finocchio, arancione e pinoli (venkelsalade met sinaasappel en pijnboompitten)

Insalata di finocchio, arancione e pinoli (venkelsalade met sinaasappel en pijnboompitten)

Insalata di finocchio, arance e pinoli-2

Insalata di finocchio, arancione e pinoli is een klassieke combinatie van venkel en sinaasappel. Ik at het voor het eerst in Lazio en sindsdien staat deze vaak bij ons op tafel. Grappig is dat ik heel vaak te horen krijg dat men nog nooit venkel gegeten heeft maar wel blij verrast is door de frisse smaak en zegt het vaker te gaan eten. Deze salade is met name lekker bij wat zwaardere vleesgerechten maar is ook heerlijk als lunch.

De Italiaanse naam voor venkel is ‘finocchio’ en de Latijnse benaming is ‘foenum’ en betekent vertaald ‘hooi’. De Romeinen hebben de naam bedacht vanwege de sterk aromatische geur van de venkel die zij op de geur van hooi vonden lijken. Venkel wordt vooral in de landen rond de Middellandse Zee geteeld, met name in Italië.

Let bij het kopen van venkel op stevige, compacte knollen met jonge fijne bladeren in het midden. De knol moet wit zijn en lichtgroen daar waar hij overgaat in de bladeren. Venkel heeft een uitgesproken smaak en knapperige textuur. Rauw is hij heerlijk verfrissend met een vleugje anijssmaak. Gare venkel is mals, zoet en zacht met een subtiele smaak.

Insalata di finocchio, arancione e pinoli

 

Voor 4 personen

Ingrediënten

1 venkelknol
1 handsinaasappel
25 g pijnboompitten
3 el olijfolie extra vergine
zeezout
versgemalen peper

Bereidingswijze

  1. Maak de venkel schoon en snijd hem in dunne plakken*.
  2. Leg de plakken in een schaal met ijskoud water.
  3. Leg daarop een vel keukenpapier zodat de plakken goed onder water blijven staan en zet het minstens een uur in de koelkast.
  4. Snijd intussen de partjes uit de sinaasappel. Hoe je dat doet zie je hier.
  5. Knijp het restant van de sinaasappel goed uit en bewaar het sap.
  6. Rooster de pijnboompitten in een hete pan, blijf erbij want ze verbranden snel. Laat de pitten afkoelen.
  7. Maak een vinaigrette van de olijfolie, het overgebleven sinaasappelsap, zout en peper.
  8. Laat de venkelplakken goed uitlekken en doe ze samen met de sinaasappelpartjes in een schaal en meng met de vinaigrette.
  9. Strooi als laatste de pijnboompitten erover en serveer direct.

*TIP
Een Mandoline of Nicer Dicer zijn heel handig om de venkel in dunne plakken te snijden.

TIP
Je kunt als extra nog ontpitte zwarte olijven aan de salade toevoegen. 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.