Hazelnoot-ricottataart (torta di nocciole e ricotta)

Hazelnoot-ricottataart-1

Hazelnoten, ricotta en abrikozenjam zijn de basis voor deze hazelnoot-ricottataart. De beste hazelnoten komen uit Piemonte en hebben zelfs een keurmerk. Dit keurmerk garandeert dat de noten voldoen aan strikte kwaliteitseisen. Het grootste deel van de productie wordt gebruikt om de er de wereldberoemde Nutella hazelnootpasta mee te maken. De rest wordt verwerkt in lokale lekkernijen zoals deze heerlijke zachte frisse taart. Buon appetito!

Torta di nocciole e ricotta (hazelnoot-ricottataart)

 

Ingrediënten

125 g hazelnoten
115 g roomboter op kamertemperatuur
125 g fijne suiker
4 grote eieren, gesplitst
rasp van 1 sinaasappel of 1 zakje vanillesuiker
30 g bloem (of rijstebloem)
125 g ricotta
mespunt zout
3 volle el abrikozenjam

Optioneel: 50 g geraspte pure chocolade (70% cacao)

Extra:
-ronde taartvorm van 24 cm doorsnede
-foodprocessor
-bakpapier
-houten (saté)prikker

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 190˚C. Neem een stuk bakpapier, houd het onder de kraan, wring uit en bekleed de bakvorm ermee.
  2. Spreid de hazelnoten uit op een bakplaat en rooster deze 5 minuten. Laat ze afkoelen en pureer ze in een foodprocessor tot poeder.
  3. Klop de boter met de suiker zacht en luchtig.
  4. Klop een voor een de eierdooiers erdoor en vervolgens de sinaasappelrasp of vanillesuiker.
  5. Zeef de bloem erboven, verkruimel de ricotta erbij en roer de gemalen hazelnoten erbij.
  6. Klop de eiwitten met het zout stijf en spatel ze voorzichtig door het hazelnootmengsel.
  7. Schenk het mengsel in de taartvorm en bak hem in 25-30 minuten goudbruin. Controleer met een houten prikker of de taart gaar is (de prikker moet droog zijn). Laat de taart afkoelen.
  8. Breng de jam met 4 el water in een pannetje langzaam aan de kook. Bestrijk de bovenkant van de taart hiermee.
  9. Bestrooi de taart eventueel, als hij goed is afgekoeld, met geraspte chocolade.

 

TIP
Heb je een gluten-intolerantie? Gebruik dan rijstebloem in plaats van gewone bloem.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.