Gnocchi met gorgonzola en walnoten (gnocchi gorgonzola e noci)

gnocchi met gorgonzola en walnoten

Een aantal jaar geleden waren we in Ronciglione aan het Lago di Vico op zoek naar een goed en betaalbaar restaurant. We liepen in het dorp rond maar konden niets naar onze zin vinden en overwogen verder te gaan. Totdat we in een onooglijk zijstraatje het uithangbord zagen van ‘La corte dei prefetti di Vico’. In de smalle steeg moesten we een trapje af en uiteindelijk kwamen op een buitenterras die voldeed aan alle romantische ideeën die je hebt bij eten in Italië. De menukaart beloofde veel goeds en de prijzen waren goed; wij hadden ons plekje gevonden. De kaart was zo uitgebreid en de gerechten zo uitnodigend dat we besloten uit alle gangen een gerecht te kiezen. Aan het einde van de avond gingen we rollend terug naar ons appartement. Zelden zo heerlijk gegeten als daar.

De gnocchi met gorgonzola en walnoten, een typisch regionaal gerecht, bestelde ik destijds als primi. Gisteren was het koud en ik had behoefte aan een ‘warm’ gerecht. Daarom deze gnocchi maar weer eens gemaakt. Al bij de eerste hap was ik weer even terug in Ronciglione, heerlijk! Het is een machtig gerecht en samen met een simpele salade is het wat ons betreft qua hoeveelheid een prima maaltijd. In het originele gerecht zit radicchio rosso, roodlof. Mocht je dit niet kunnen krijgen vervang het dan door witlof of laat het achterwege. Buon appetito!

Gnocchi gorgonzola e noci (gnocchi met gorgonzola en walnoten)

Ingrediënten

Voor 2-3 personen

1 pak à 500 g gnocchi di patate of 500 g zelfgemaakte gnocchi
zout
100 g gorgonzola dolce
100 ml room
20 + 20 g walnoten, grof gehakt
½ stronkje roodlof (radicchio rosso)
20 g Parmezaanse kaas, geraspt (+ extra om te bestrooien)
versgemalen zwarte peper, naar smaak

Bereidingswijze

  1. Verwijder de buitenste bladeren en de onderkant van de roodlof en snijd in kleine reepjes (let op, je hebt maar de helft nodig).
  2. Verwijder de korst van de gorgonzola en snijd de kaas in stukjes.
  3. Doe de gorgonzola in een pan op een laag vuur en laat, onder voortdurend roeren, smelten.
  4. Voeg de room toe en verwarm een paar minuten mee.
  5.  Draai het vuur uit en voeg 20 gram van de walnoten, roodlof, Parmezaanse kaas en peper toe.
  6. Bereid de gnocchi zoals op de verpakking staat vermeld.
  7. Laat ze uitlekken en voeg aan de saus toe.
  8. Verdeel de overige 20 gram walnoten erover.
  9. Serveer met extra Parmezaanse kaas om te bestrooien.

TIP
Kun je geen roodlof krijgen, gebruik dan witlof

TIP
Het recept voor zelfgemaakte verse gnocchi vind je hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.