Gnocchi di patate (aardappelgnocchi – basisrecept)

Gnocchi di patate-2

Gnocchi di patate is een pastasoort die gemaakt wordt op basis van aardappel en bloem. Het is typisch Italiaans en je spreekt het uit als njokki. Je kookt ze in een paar minuten en serveert ze met bijvoorbeeld versgemaakte pesto Genovese, gorgonzolasaus, verse tomatensaus, of met beurre noisette, salie en vers geraspte Parmezaanse kaas. Favoriet bij ons is gnocchi alla Sorrentina, met tomatensaus en mozzarella uit de oven.

Naast gnocchi di patate zijn er ook gnocchi die gemaakt worden van spinazie en ricotta of, zoals ze op Sardinië worden bereid, van tarwebloem en saffraan. Daar heten ze malloreddus of gnocchi sardi. Gnocchi di patate kun je natuurlijk kant en klaar kopen in de supermarkt, maar zelf vers maken is écht vele malen lekkerder. Je maakt ze in een handomdraai en je kunt ze ook nog eens invriezen. Handig! Buon appetito!

Gnocchi di patate (aardappelgnocchi – basisrecept)

Ingrediënten

Voor 6-8 personen

1 kilo aardappelen, lichtkruimig
300 g bloem, type 00
1 ei (M), losgeklopt
snuf zout

Extra:
pureeknijper
een rigagnocchi (gnocchiplankje) of grote vork

Bereidingswijze

  1. Boen de aardappelen schoon en kook ze in ruim water met zout in de schil gaar. Let op dat ze helemaal onder water staan. Giet ze af en verwijder de schil terwijl ze nog warm zijn.
  2. Haal ze door de pureeknijper en spreid de puree over een met bloem bestrooid keukenblad en laat afkoelen.
  3. Voeg de bloem en het ei toe en breng op smaak met zout. Kneed de puree tot een soepel deeg.
  4. Strooi opnieuw bloem op het werkblad en verdeel het deeg in stukken. Rol elk stuk tot een worst van ongeveer 1 cm dik. Snijd deze vervolgens in stukjes van 1.5 à 2 cm lang.
  5. Leg de stukjes in een bakblik die bedekt is met bloem. Dek af met een vochtige doek. Herhaal dit totdat al het deeg verwerkt is.
  6. Neem een gnocchiplankje of grote vork en druk elk stukje deeg tegen de tanden van de vork of tegen de ribbels van het plankje en laat ze er vanaf rollen. Er ontstaat zo een ribbel in de pastastukjes waardoor de saus beter wordt vastgehouden.
  7. Kook de gnocchi in ruim water met zout. Wanneer ze klaar zijn komen ze vanzelf bovendrijven. Dit duurt een paar minuten.
  8. Schep ze met een schuimspaan uit het water en meng ze vervolgens met een warme saus naar keuze .  

 

TIP
Versgemaakte gnocchi kun je ook invriezen. Vries ze los van elkaar in (anders gaan ze tegen elkaar aan plakken) en doe ze pas daarna bij elkaar in een bak of zak. Laat de ingevroren gnocchi niet ontdooien voordat je ze gaat koken. Kook ze echter 2 minuten langer dan verse gnocchi.

TIP
Maak eens deze gnocchi alla Sorrentinagnocchi met verse tomatensaus of gnocchi met gorgonzolasaus en walnoten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.