Giardiniera sott’olio (ingemaakte groenten in olijfolie)

giardiniera sott'olio-3

De kramen met verse groenten, fruit, vlees en vis op de markt inspireren me elke keer weer om in de keuken aan de slag te gaan. Ik moet me altijd inhouden om niet veel te veel te kopen. Met de groenten maak ik regelmatig giardiniera sott’olio, ingemaakte groenten in olijfolie. Het wordt gegeten als antipasto in combinatie met een schotel Italiaanse vleeswaren en kaas, als bijgerecht bij gegrild vlees of als ingrediënt voor een rijst- of pastasalade.

Het maken van giardiniera is even een klusje maar ik maak altijd een flink aantal weckpotten vol zodat ik een voorraadje heb. Daarnaast is het altijd leuk om ook een paar kleine potjes te maken om cadeau te doen of om mee te geven aan je gasten. In Italië wordt giardiniera op twee manieren ingemaakt; in zuur of in olijfolie. Het recept van de laatste deel ik vandaag met jullie.

Giardiniera sott’olio

Ingrediënten

Voor 3 weckpotten van 0,5 liter

750 g à 1 kilo gemengde groenten zoals:
Bloemkool
Bleekselderij
Meiraapjes
Wortel
Sperziebonen
Venkel
Rode, groene en/of gele paprika’s

1 l witte wijnazijn
1 l water
3 el zout
4 el suiker
5 laurierbladeren
8 jeneverbessen
10 zwarte peperkorrels
3 kruidnagels
1 l olijfolie (traditioneel)

Bereidingswijze

  1. Steriliseer de weckpotten door ze 10 minuten in een pan met kokend water te zetten. Haal ze eruit en laat ze omgekeerd drogen op een schone theedoek. Kook de afsluitringen 5 minuten en laat ze ook drogen op de schone theedoek.
  2. Snijd de groenten in kleine stukken.
  3. Doe azijn, water, wijn, zout, suiker en de kruiden en specerijen in een pan en breng aan de kook.
  4. Kook hierin de groenten zachtjes beetgaar. Haal ze uit de pan met een schuimspaan en laat ze goed uitlekken. (zie de kooktijden hieronder).
  5. Verwijder de kruiden en de specerijen.
  6. Laat de groenten afkoelen, meng ze en verdeel ze over de weckpotten.
  7. Vul de potten verder af met olijfolie, de groenten moeten goed onder de olie staan. Verwijder met een vork zoveel mogelijk de ontstane luchtbellen.
  8. Sluit de gevulde potten en steriliseer ze door ze nog 15 minuten in een pan met zachtjes kokend water te zetten*.
  9. Laat minstens een week in de koelkast rusten voordat je de giardiniera gaat gebruiken. Bewaar een geopende pot maximaal 4 dagen in de koelkast en laat voor gebruik op kamertemperatuur komen.

Kooktijden
4 minuten: paprika
8 minuten: wortel, sperziebonen, venkel
12 minuten: bloemkool, bleekselderij, meiraapjes

*Het conserveren van groenten, vlees en vis is momenteel populair. Bij zelf wecken (inmaken) bestaat een kleine kans op het ontstaan van de botulisme bacterie. Hier lees je er alles over.

TIP
Door de kou wordt olijfolie troebel en korrelig in de koelkast. Zodra het op kamertemperatuur is zal het weer helder worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.