Gehaktballetjes in tomatensaus (polpette di carne al sugo)

Gehaktballetjes in tomatensaus-2

Gehaktballetjes in tomatensaus, wat kan ik daar meer over zeggen dan dat bijna iedereen die lekker vindt? Recepten zijn er vele maar de échte heb ik niet kunnen vinden. Ook niet bij de Academia Italiana della cucina, de plek waar authentieke Italiaanse recepten al sinds 1953 worden vastgelegd. Zo authentiek zijn ze dus kennelijk niet.

Wij kennen de gehaktballetjes in tomatensaus in combinatie met spaghetti maar zo worden ze in Italië zeker niet gegeten. Naar verluid is dit gebruik overgewaaid uit Amerika waar geëmigreerde Italianen als lunch spaghetti (de primi) en de polpette di carne al sugo (de secondi) in één trommeltje meenamen als lunch naar het werk.

Polpette di carne al sugo is dus een secondi, een hoofdgerecht wat geserveerd wordt met vers brood om lekker in de saus te dopen. In de loop der jaren heb ik verschillende recepten voorbij zien komen, de basis is altijd gehakt, paneermeel of brood, ei, kaas én tomatensaus natuurlijk. De variatie zit in het gebruik van de verse kruiden en specerijen. Deze variant is een van mijn favorieten. En ik zal eerlijk zijn; ook wij eten ze graag met spaghetti of fusilli. Buon appetito!

Polpette di carne al sugo

Ingrediënten

Voor 4 personen

Voor de saus:
1 ui, fijngesnipperd
olijfolie
500 g passata di pomodoro (gezeefde tomaten)
1 blik à 400 g gepelde tomaten
zeezout en versgemalen peper

Voor de gehaktballetjes:
2 kleine teentjes knoflook
½ bosje bladpeterselie (alleen de blaadjes)
3 takjes verse munt of oregano (alleen de blaadjes)
2 witte boterhammen (zonder korst) + 0,5 dl melk óf 30 g paneermeel
300 g rundergehakt
1 ei, losgeklopt
40 g gemalen pecorino of Parmezaanse kaas
zeezout en versgemalen peper
tarwebloem
olijfolie

Bereidingswijze

  1. Bak de ui glazig in een paar eetlepels olijfolie.
  2. Voeg de passata en de gepelde tomaten toe. Laat dit, onder af en toe roeren, 20 minuten zachtjes pruttelen.
  3. Breng de saus op smaak met zout en peper.
  4. Hak de knoflook samen met de peterselie en de munt (of oregano) fijn.
  5. Week het brood 10 minuten in de melk, knijp het zo droog mogelijk en snijd het in kleine stukjes.
  6. Meng het gehakt met de kruiden, knoflook, brood, ei, kaas, zout en peper.
  7. Maak van het gehakt balletjes ter grootte van een walnoot. Haal ze door de bloem en bak ze in een flinke laag hete olijfolie in een paar minuten goudbruin. Laat ze uitlekken op een stuk keukenpapier.
  8. Voeg ze toe aan de hete tomatensaus en laat 20 minuten op een laag vuur nagaren.
  9. Serveer ze warm met vers brood.

TIP
Wist je dat je polpette ook heel eenvoudig in de oven kunt bereiden? Haal in dat geval de balletjes niet door de bloem.
Verwarm de oven voor op
180˚C en bekleed een bakplaat met bakpapier. Verdeel de balletjes met wat tussenruimte over de plaat. Bak ze in 30 minuten gaar en goudbruin. Keer ze na 15 minuten een keer om zodat ze gelijkmatig bruinen en garen.

TIP
Het brood geweekt in melk kun je ook vervangen door 30 g paneermeel.

TIP
Deze gehaktballetjes in tomatensaus kun je prima invriezen

NO WASTE TIP
Verspil geen voedsel: Heb je verse kruiden over? Gebruik ze dan in een van mijn andere gerechten:
*klik hier voor recepten met peterseliemunt of oregano.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.