Gegrilde courgettesalade (Insalata con zucchine fritte)

Insalata con zucchine fritte-2

Courgettes worden in overal in Italië gegeten en op heel veel verschillende manieren bereid. In de buurt van Arezzo at ik ze rauw met snippers Parmezaanse kaas en een dressing. Veel zuidelijker, in Ronciglione, worden ze in plakjes gesneden, met ui en peterselie in de boter gestoofd en geserveerd met Parmezaanse kaas. En in Mantova worden ze verwerkt in een smakelijke frittata.

Zelf vind ik ze gegrild op zijn lekkerst, dit recept van gegrilde courgettesalade heb ik jaren geleden uit het tijdschrift Seasons gehaald. Behalve als een verrukkelijke antipasto is dit gerecht ook heerlijk bij lams- of varkensvlees. Buon appetito!

Gegrilde courgettesalade (Insalata con zucchine fritte)

Ingrediënten

3 courgettes, in dunne plakken in de lengte
olijfolie extra viergine
7 gedroogde tomaten, in reepjes
vers citroensap
flinke hand basilicumblaadjes, in reepjes
versgemalen peper
zeezout

Bereidingswijze

  1. Verhit een beetje olijfolie in een grillpan en grill de plakken courgette om en om goudbruin.
  2. Neem ze uit de pan en laat ze wat afkoelen.
  3. Meng de tomatenreepjes en de basilicum erdoor.
  4. Maak een dressing van olijfolie, citroensap, peper en zout. Voeg het citroensap voorzichtig naar smaak toe, het wordt al snel te zuur*.
  5. Voeg dit toe aan de courgette en laat dit minstens een half uur intrekken.
  6. Serveer op kamertemperatuur.

*meestal volstaat 3 delen olijfolie op 1 deel citroensap.

Bron: Seasons

Nóg meer lekkere recepten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.