Fricandeau met balsamicoazijn (arrosto di lonza al balsamico)

Fricandeau met balsamicoazijn (arrosto di lonza al balsamico)

Fricandeau met balsamicoazijn

Fricandeau met balsamicoazijn is een prachtig gerecht met slechts een paar ingrediënten. Het vergt enkele minuten voorbereiding en de oven doet de rest. Perfect voor een diner met vrienden. Gebruik vooral goede kwaliteit balsamicoazijn. De uien worden door deze bereidingswijze heerlijk zacht en zoet gekarameliseerd. Lekker met patate arrosto (oven geroosterde aardappelen) en fagiolini al pomodoro (sperziebonen met tomaat).

Fricandeau is een van de meest magere delen van het varken. Het wordt daarom al snel droog tijdens de bereiding. Deze manier van bereiden zorgt ervoor dat het heerlijk mals en sappig blijft.

Arrosto di lonza al balsamico (fricandeau met balsamicoazijn)

Ingrediënten

Voor 6-8 personen

1 kilo varkensfricandeau
3 takjes verse rozemarijn, alleen de naaldjes
4 teentjes knoflook, in plakjes
50 g boter
3 uien, in kwarten
2 takjes salie, alleen de blaadjes, grof gesneden
3 el olijfolie
versgemalen zwarte peper
zeezout
75 ml balsamicoazijn van goede kwaliteit (aceto balsamico di Modena)

Aluminiumfolie
Vleesthermometer

Bereidingswijze

  1. Laat het vlees op kamertemperatuur komen en verwarm de oven op 180˚C.
  2. Maak met een scherp mes inkepingen, rondom en gelijkmatig verdeeld, in het vlees. Doe in elke inkeping wat knoflook en rozemarijn.
  3. Verwarm de boter in een ovenvaste pan en bak de fricandeau, op een hoog vuur, rondom aan. Draai het vuur uit, haal het vlees uit de pan en houd apart.
  4. Verdeel de ui en salie over de bodem van de pan en sprenkel de olijfolie erover. Leg daar bovenop het stuk fricandeau. Bestrooi met zout en peper.
  5. Dek de pan goed af met aluminiumfolie en plaats daarop het deksel. Zet in de oven.
  6. Haal na 20 minuten de pan uit de oven en druppel de balsamicoazijn over het vlees.
  7. Zet de pan, zonder aluminiumfolie en deksel, nog 25-30 minuten terug in oven (of totdat het vlees een kerntemperatuur van 60 à 65ºC heeft).
  8. Bedruip het vlees tussentijds een paar maal met de jus die zich onderin de pan vormt.
  9. Laat het vlees 10 minuten onder een stuk aluminiumfolie rusten. Snijd het in plakken, leg de gekarameliseerde ui ernaast en schenk de jus erover.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.