Kookmomenten

De Italiaanse maaltijd

de traditionele Italiaanse maaltijd

De traditionele Italiaanse maaltijd bestaat uit vijf gangen, te weten antipasti, primi, secondi, contorni en dolci. Je bent natuurlijk niet verplicht om vijf gangen te eten. Meestal eten de Italianen zelf ook maar drie gangen. Maar wil je toch een authentieke uitgebreide maaltijd serveren dan zijn dit de ‘regels’.

Antipasti (koude voorgerechten)

De maaltijd begint met antipasti, een of meer koude voorgerechten om de eetlust op te wekken. Geroosterd witbrood dat rijkelijk begoten is met olijfolie en bestrooid met grof zout. Een kleine selectie groenten ingelegd in olijfolie. Mooie olijven en vleeswaren zoals plakjes ham, salami of mortadella. Een salade van zeevruchten, gemarineerde mosselen of bruschette, kleine stukjes geroosterd brood met verschillende soorten beleg of focaccia. Recepten van antipasti vind je hier.

Primi (warme voorgerechten)

De primi zijn pastagerechten of risotto’s maar soms wordt er ook een soep geserveerd. In Nederland eten we pasta als hoofdgerecht. Omdat het bij de Italiaanse maaltijd een voorgerecht is moet je er rekening mee houden dat je de helft van een “Nederlandse” portie als primo serveert. Recepten van primi vind je hier.

Secondi (hoofdgerechten)

Dit is het belangrijkste onderdeel van de maaltijd. Het bestaat uit een vlees- of visgerecht. In het binnenland wordt vooral rundvlees, varkensvlees, gevogelte of wild geserveerd. Aan de kust, vanzelfsprekend, is dat vis. Recepten van secondi vind je hier.

Contorni (bijgerechten)

Contorni is het Italiaanse woord voor bijgerechten en deze worden geserveerd naast het hoofdgerecht. Dit zijn groenten- en aardappelgerechten. Voor een Italiaan is een aardappel overigens ook een groente. Het brood dat je bij de meeste maaltijden geserveerd krijgt, is bedoeld om ook het laatste heerlijke restje van je bord te vegen. Recepten van contorni vind je hier.

Dolci (het dessert)

Een Italiaanse maaltijd wordt altijd besloten met dolci, een heerlijk dessert. Deze gang kan bestaan uit een zoet nagerecht, een kaasplateau, fruit van het seizoen of een vruchtensalade. Recepten van dolci vind je hier.

Buon appetito!