Cannelloni met pompoen en kastanjechampignons (cannelloni ripieni di zucca e funghi)

canneloni-met-pompoen-en-kastanjechampignons-1

Mijn dochter is een groot liefhebber van pompoen. Elk najaar, als ze weer volop verkrijgbaar zijn, probeer ik daarom nieuwe gerechten uit. Deze cannelloni met pompoen en kastanjechampignons is niet moeilijk om te maken en het resultaat is een heerlijk najaarsgerecht. En heb je vulling over? Geen probleem! Kijk hieronder voor tips.

Cannelloni ripieni di zucca e funghi (cannelloni met pompoen en kastanjechampignons)

 

Ingrediënten

Voor 6 personen

20  buisjes cannelloni

Voor de vulling:
750 g flespompoen, in blokjes
12 kastanjechampignons, gehalveerd
2 sjalotjes, in vieren
2 teentjes knoflook, in plakjes
4 verse salieblaadjes, grofgesneden
1 verse rode peper, in vieren, zaad en zaadlijsten verwijderd
2 el olijfolie
250 g ricotta
snufje gemalen nootmuskaat
zout en versgemalen peper naar smaak

Voor de saus:
700 g passata (fles of pak)
schil van ½ citroen, fijn geraspt
125 g ricotta
25 g geschaafde amandelen
125 g mozzarella of gorgonzola dolce, in stukjes (kies wat je lekker vind)
50 g Parmezaanse kaas, geraspt
4 verse salieblaadjes, in fijne reepjes
zout en versgemalen peper naar smaak

Extra benodigheden:
spuitzak
aluminiumfolie
rechthoekige ovenschaal

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven op voor op 200˚C. Doe de pompoen, de kastanjechampignons, de sjalot, de knoflook, de salie en de rode peper in een ovenschaal, besprenkel met olijfolie en bak in 20 minuten gaar. Schep halverwege even om.
  2. Doe het mengsel in de keukenmachine en maal het tot een grove puree.
  3. Vermeng het daarna met de ricotta, nootmuskaat, zout en peper.
  4. Vul de cannelloni met dit mengsel. Gebruik hiervoor een spuitzak.
  5. Verwarm de oven op 180 graden. Doe een laag passata in de ovenschaal. Verdeel de geraspte citroenschil erover.
  6. Leg daar bovenop, in één laag, de gevulde cannelloni. Bedek de ze met een laag passata. Zorg dat ze goed bedekt zijn.
  7. Bestrooi met peper, ricotta, amandelen, mozzarella of gorgonzola, Parmezaanse kaas en salie.
  8. Dek de schaal af met aluminiumfolie en plaats deze 35 minuten in de oven. Controleer of de cannelloni gaar zijn. Zet de schaal anders nog een minuut of vijf  terug in de oven.
  9. Verwijder het folie en zet de schaal nog even onder de grill totdat de kaas goudbruin is.

TIP
Heb je vulling over? Vries het in gebruik het:
-Op een bruschetta met wat geroosterde amandelsnippers, fijngesneden rode peper en -salieblaadjes.
-Als dip met scrocchi (knapperige toast op basis van olijfolie en zeezout).
-Als vulling voor ravioli. Serveer met gesmolten boter met daarin wat meegestoofde salieblaadjes en bestrooi het gerecht met versgeraspte Parmezaanse kaas.
-Als saus bij gnocchi en bestrooi met versgeraspte Parmezaanse kaas.

NO WASTE TIP
Verspil geen voedsel: 
Pers de overgebleven citroen uit, doe het sap in een ijsblokjesvorm en vries in. Gebruik ze voor een ander recept of doe wat blokjes in een karaf met water. Lekker als het warm is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.