Cake met amandelen en limoncello

limoncello amandelcake

Met mijn zwak voor gebak met citroen kan ik het niet laten om daarmee regelmatig een nieuw (na)gerecht uit te proberen. Dit geweldige recept van cake met amandelen en limoncello is een van mijn favorieten. Het is afkomstig van het foodblog Italiaans koken met Antoinette. Zij is een Nederlandse die in Verona woont. Ik heb al heel wat van haar Italiaanse recepten gemaakt en ze zijn bijna altijd een succes. En nog leuker: er komt binnenkort een kookboek van haar uit!

Cake met amandelen en limoncello

Ingrediënten

250 g gepelde amandelen, of 250 g amandelmeel
5 eieren
190 g suiker
100 g zachte boter
40 g bloem
0,75 dl limoncello
de geraspte schil van een citroen
een snuf zout
6 g bakpoeder
Optioneel: 100 g lemon curd (Chivers, Albert Heijn)

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 160˚C.
  2. Maal de amandelen fijn in de keukenmachine.
  3. Doe de eieren erbij en laat de machine twee minuten draaien tot ze goed losgeklopt zijn.
  4. Doe alle overige ingrediënten erbij, op het bakpoeder na, en meng goed door tot er een vloeibaar glad beslag ontstaat.
  5. Voeg het bakpoeder toe en laat de machine nog kort draaien.
  6. Pak een stuk bakpapier, houd het onder de kraan, wring uit en bekleed een ronde bakvorm met doorsnee van 26 cm.
  7. Doe het beslag in de vorm en schud even zodat het gelijkmatig wordt verdeeld.
  8. Bak de cake gaar in de voorverwarmde oven in ongeveer 40 minuten.

TIP
Doe 100 gr lemon curd in een pan en voeg wat water toe. Breng dit aan de kook en laats zachtjes pruttelen totdat het een egaal, dik vloeibaar, mengsel is. Voeg, als je dit lekker vindt, nog een klein scheutje limoncello toe. Giet het mengsel over de cake als deze net uit de oven is. Laat dan afkoelen. Héérlijk!

NO WASTE TIP
Verspil geen voedsel: Pers de overgebleven citroen uit en doe het sap in een ijsblokjeshouder en vries het in. De blokjes kun je later gebruiken in een ander gerecht of gebruik ze als smaakmaker in een karaf water.

Bron: Italiaans koken met Antoinette

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.