Bruschette met Toscaanse bonenpuree (bruschette Toscani)

Bruschette met Toscaanse bonenpuree (bruschette Toscani)

Tijdens het opruimen van een stapel oude kookboeken vond ik een kladpapiertje met daarop het recept van bruschette met Toscaanse bonenpuree. Nu ben ik iemand die altijd allerlei recepten en kookideetjes op stukjes papier krabbel dus dit gebeurt me regelmatig. Als ik met al die recepten en ideetjes aan de slag zou gaan dan mag ik er wel drie levens aan vast plakken. 🙂

Nu had ik geen idee waar ik dit recept vandaan had en ik kon me ook niet herinneren dat ik het ooit eerder had gemaakt. De combinatie van ingrediënten leken me lekker genoeg om het alsnog te proberen. Wanneer cannellinibonen gekookt zijn, hebben ze een zachte textuur en een licht nootachtige smaak. De gepureerde bonen in combinatie met de knoflook, rozemarijn en rode peper bleek verrukkelijk. En het is ook nog eens prima in te vriezen. Altijd handig zo’n voorraadje.

Deze week kwamen mijn collega’s bij me eten en aangezien uitgebreide antipasti altijd een leuke binnenkomer is probeer ik daar elke keer iets bijzonders van te maken. Naast goede olijven, taralli, een schaal Italiaanse vleeswaren (bijv. prosciutto crudo of cotto, coppa en salame Milano) en provolone kaas maakte ik zelf kleine courgette frittata’s en bruschette met Toscaanse bonenpuree, met tomaat en basilicum* en met gegrilde paprika’s.

De bruschette’s waren in mum van tijd op en collega Pim wilde graag het recept. Ik beloofde het op mijn blog te zetten. En dus de puree opnieuw gemaakt voor de foto’s en bij deze het recept, speciaal voor Pim en voor al mijn volgers natuurlijk. Buon appetito!

Bruschette met Toscaanse bonenpuree

Ingrediënten

1 blik cannellini bonen à 400 g
2 tenen knoflook
1 verse rode peper
2 takjes verse rozemarijn, alleen de naaldjes
15 g roomboter
1 el olijfolie
2 el tomatenpuree of Ortolina con verdure fresche**
sap van ¼ citroen (+/- 20 cc)
zeezout
een paar blaadjes verse platte peterselie

½ ciabattabrood (vraag de bakker deze in sneetjes voor je te snijden)
1 teen knoflook, door midden gesneden.

Extra:
Staafmixer of blender

Bereidingswijze

  1. Hak de 2 tenen knoflook en de naaldjes van de rozemarijn fijn.
  2. Verwijder de pitjes uit de rode peper en snijd het vruchtvlees in kleine stukjes.
  3. Pureer met een staafmixer de bonen met een klein beetje van het vocht.
  4. Verwarm de boter met de olie en voeg de knoflook, rozemarijn en rode peper toe. Laat dit een paar minuten zachtjes fruiten. Pas op dat de knoflook niet verbrand.
  5. Voeg de gepureerde bonen en de tomatenpuree toe. Roer goed door, voeg een klein beetje water toe en laat zachtjes 10 minuten pruttelen totdat de pasta dik genoeg is.
  6. Voeg het citroensap en zeezout naar smaak toe en laat de puree afkoelen.
  7. Verwarm de oven voor op 180° C. Leg de sneetjes ciabatta op een rooster en bak ze in ongeveer 8 minuten knapperig en goudbruin. Laat ze afkoelen en smeer ze licht in met de rauwe knoflook.
  8. Besmeer de sneetjes ciabatta met de bonenpuree en garneer met wat blaadjes peterselie.

 

TIP*
Voor de bruschette met tomaat en basilicum: Koop de beste tomaatjes die je krijgen kunt (Ik koop altijd de TastyTom’s of cocktailtomaten bij AH). Snijd ze in partjes en verwijder de zaadjes. Snijd het vruchtvlees in kleine blokjes, doe er een scheutje goede olijfolie door en breng op smaak met zeezout. Voeg er, vlak voor het serveren, verse fijngesneden basilicum aan toe. Bereid de bruschette zoals bij punt 7 bij de bereiding staat aangegeven en beleg ze met het tomatenmengsel.

TIP**
In plaats van gewone tomatenpuree kun je ook Ortolina con verdure fresche toevoegen. Ortolina is een tomatenpuree waaraan groenten zoals selderij, wortel, ui en peterselie zijn toegevoegd. Het maakt gerechten als deze, maar ook je pastasauzen, nét even lekkerder. Helaas is het niet in Nederland verkrijgbaar maar neem het zeker mee als je op vakantie in Italië bent. Het is er in elke supermarkt te koop. 

 

Update 7 sept. 2018: Inmiddels is er tomatenpuree met groenten te koop bij Albert Heijn; Mutti Le Verdurine

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.