Aubergine ingemaakt in olijfolie

Aubergine ingemaakt in olijfolie

Aubergine ingemaakt in olijfolie-1

Melanzane sott’olio, aubergine ingemaakt in olijfolie. Ook dit gerecht leerde ik maken van kok Janos toen ik in 2012 op kookreis was in Italië. Het wordt in de regio’s Lazio en Umbrië gegeten als antipasto. Als je van aubergine houdt moet je dit zéker eens proberen.

Bereid dit gerecht minstens 1 dag van tevoren, de smaken kunnen dan goed intrekken. Maak je antipasti compleet met verse ciabatta en een bordje provolone (kaas), olijven, salami Milano, proscuitto crudo en zelfgemaakte salade van geroosterde paprika. Héérlijk. Buon appetito!

 

 

 

 

Melanzane sott’olio

Ingrediënten

Voor 1 weckpot

2 aubergines, geschild en in heel dunne reepjes gesneden
zout
½ liter water
½ liter witte wijnazijn
3 laurierblaadjes
6 peperkorrels, gekneusd
3 tenen knoflook, gepeld en doormidden gesneden
snufje chilivlokken
een paar takjes bladpeterselie, fijngesneden
Olijfolie

Extra:
1 weckpot van 1 liter inhoud
keukenpapier

Bereidingswijze

  1. Doe de reepjes aubergine in een kom en voeg een snuf zout toe.
  2. Verhit het water met de wijnazijn en voeg laurier, knoflook en peperkorrels toe.
  3. Voeg dan de auberginereepjes toe en kook 1 minuut even goed door.
  4. Laat de reepjes goed uitlekken en vervolgens drogen op keukenpapier.
  5. Verwijder de knoflook, laurier en peperkorrels.
  6. Meng de chilivlokken, peterselie en de reepjes aubergine.
  7. Doe dit in een gesteriliseerde* weckpot en vul goed af met olijfolie.
  8. Zorg dat alles goed onder de olie staat en verwijder alle luchtbellen met behulp van een vork.
  9. Bewaar maximaal 4 dagen* in de koelkast en laat voor gebruik op kamertemperatuur komen.

*Het conserveren van groenten, vlees en vis is momenteel populair. Bij zelf wecken bestaat een kleine kans op het ontstaan van de botulisme bacterie. Hier lees je er alles over.

 

4 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.