Antipasti van aubergine en courgette (melanzane e zucchine sott’olio)

Antipasti van aubergine en courgette (melanzane e zucchine sott’olio)

antipasti-van-aubergine-en-courgette

Deze antipasti maakte ik voor het eerst met kok Janos in de regio Umbrië. Dat was zo’n succes dat ik deze ook thuis nog vaak maak. De aubergine en courgette worden door deze manier van bereiden lekker romig en kruidig van smaak. Bereid dit gerecht minstens 1 dag van tevoren, de smaken kunnen dan goed intrekken. Maak je antipasti compleet met verse ciabatta en een bordje provolone (kaas), olijven, salami Milano, bresaola en proscuitto crudo.

Melanzane e zucchine sott’olio (antipasti van aubergine en courgette)

Ingrediënten

1 aubergine
1 courgette
4 tenen knoflook
azijn of citroensap
½ verse rode peper
½ potje à 100 g zoute kappertjes
10 g verse platte peterselie
10 g verse basilicum
200 ml olijfolie extra vergine
50 ml aceto balsamico van goede kwaliteit
zeezout

1 weckpot van 1 liter

Bereidingswijze

  1.  Steriliseer de weckpot* in de oven. Lees hier hoe je dat doet.
  2. Snijd de knoflook in dunne plakjes, leg ze een paar uur in azijn of citroensap en spoel ze daarna goed af.
  3. Snijd de aubergine en courgette in vingerdikke plakken. Bestrooi alleen de aubergine met zout en laat goed uitlekken in een vergiet. Dep ze daarna goed droog met een stuk keukenpapier. Voor de courgette is deze handeling niet nodig.
  4. Grill de plakken in een grillpan of op een bakplaat. Laat de plakken vervolgens nog 10 minuten drogen in de oven op 180˚C en laat ze afkoelen.
  5. Verwijder het zaad en de zaadlijsten van de rode peper en snijd deze in kleine stukjes.
  6. Spoel de kappertjes goed af en laat ze uitlekken. Snijd de bladpeterselie en de basilicum fijn.
  7. Maak voor de marinade een mengsel van de olijfolie, aceto balsamico, knoflook, rode peper, kappertjes, peterselie, basilicum en zeezout.
  8. Leg de gegrilde aubergine en courgette in de weckpot. Schenk de marinade erover en roer goed door. Zorg dat de plakken goed onder de olie staan.
  9. Bewaar maximaal 4 dagen* in de koelkast en laat voor gebruik op kamertemperatuur komen.

*Het conserveren van groenten, vlees en vis is momenteel populair. Bij zelf wecken bestaat een kleine kans op het ontstaan van de botulisme bacterie. Hier lees je er alles over.

TIP
In plaats van verse rode peper kun je ook wat vlokken droge chilipeper gebruiken.

TIP
Je kunt deze antipasti ook met alleen aubergine of courgette maken.

NO WASTE TIP
Verspil geen voedsel: bewaar de rode peper die over is in de vriezer. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.