Abrikozenlikeur (liquore di albicocche)

Abrikozenlikeur (liquore di albicocche)

Abrikozenlikeur-6a

Het aanbod van fruit in de zomermaanden is zo groot dat ik soms niet kan kiezen wat te kopen. En bij alles wat ik zie liggen denk ik natuurlijk weer wat ik er mee zou kunnen maken. Deze keer kocht ik abrikozen. De geur, de poederachtige zachtoranje kleur, alleen al daarom kun je ze bijna niet laten liggen. Ik kon er natuurlijk een crostata (een taart van krokant deeg met een jamvulling) of jam van maken. Uiteindelijk is het abrikozenlikeur geworden. Wat minder voor de hand liggend en daarom juist de moeite waard om eens te proberen. Bij het maken van een likeur die ik nog nooit eerder heb gemaakt begin ik met de bereiding van een halve liter. Het zou zonde zijn als het eindresultaat tegenvalt en uiteindelijk in het afvoerputje verdwijnt. Het nadeel is dat als het een topper is, zoals deze, dat je spijt hebt dat je niet meer hebt gemaakt. Het maken van likeur is super eenvoudig en kost weinig tijd dus probeer het eens. Salute!

Liquore di albicocche (abrikozenlikeur)

Voor ongeveer 1 liter

Ingrediënten

300 g abrikozen, rijp maar niet té zacht
300 ml consumptie alcohol (95%)*
3 abrikozenpitten, geplet
1 kaneelstokje
185 g suiker
125 ml bronwater

Tweede fase:
250 ml bronwater
175 g suiker

Extra:
Een goed afsluitbare weckpot met een inhoud van 1 liter en een mooie fles om de likeur in te bewaren.

Bereidingswijze

 1. Snijd de abrikozen in vieren en verwijder de pit.
 2. Plet 3 van de abrikozenpitten. Dit gaat het beste als je ze in een stevige plastic zak doet en er dan met een koekenpan een stevig mep op geeft.
 3. Doe de abrikozen, de geplette pitten, het kaneelstokje, 185 g suiker, 125 ml bronwater en de alcohol in een weckpot. Sluit de pot goed af en laat dit 4 weken rusten in de koelkast. Schud elke dag even om.
 4. Zeef na vier weken de abrikozen, de pitten en de kaneel eruit. Bewaar de stukjes abrikoos en de gearomatiseerde alcohol.
 5. Bewaar de gearomatiseerde alcohol in een goed afgesloten pot anders vervliegt het teveel vanwege het hoge alcoholpercentage.
 6. Doe de stukjes abrikoos in een kom en giet er 250 ml kokend (bron)water over. Laat dit een paar uur staan. Zeef de abrikozen eruit.
 7. Voeg 175 g suiker aan het water toe en roer totdat de suiker is opgelost. Voeg dit bij de alcohol in de weckpot en schud nog even goed door.
 8. Schenk het over in een mooie, goed afsluitbare fles en klaar is je likeur.
 9. De likeur is ongeveer 6 maanden houdbaar.

 

*Consumptie alcohol (95%) is niet in Nederland verkrijgbaar. Dus neem deze mee als je in Italië op vakantie bent of vraag iemand om het voor je mee te nemen. Je koopt het daar gewoon in de supermarkt. Lukt dat niet dan kun je als alternatief wodka gebruiken. De genoemde verhoudingen worden dan echter anders omdat wodka een veel lager alcoholpercentage heeft (37.5%).

4 Comments

 1. Roosenbroeck Armand

  Alcohol95% is in België bij Colruyt te koop, is wel prijzig,45euro/liter. Ik verleng die dan met wodka of rum als ik likeur maak!

  1. MO

   Dankjewel voor je reactie en tip Armand. Ik hoorde idd dat Colruyt het ook verkoopt. In Italië kost een liter ongeveer 20 euro. Dus altijd de moeite waard om het vandaar mee te nemen (als we weer op vakantie kunnen natuurlijk vanwege de coronacrisis). Groetjes, Mo

  1. MO

   Dank ook voor je tips Kenny. 19 euro in Luxemburg valt idd mee. Maar ja heen een weer rijden (vanuit Noord-Holland) is dan weer een dingetje. Dan beter die van Navimer kopen, daar weegt die 10 euro dan weer tegenop. Groet en een fijne dag nog. MO

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.