Sperziebonen met tomaat (fagiolini al pomodoro)

sperziebonen met tomaat

Afgelopen zomer zag ik bij een vriendin op facebook een foto van haar eerste oogst van sperzieboontjes voorbij komen. Zelf heb ik geen groene vingers wat groenten uit de tuin betreft maar de foto alleen al inspireerde mij. Niets beter dan verse seizoensgroente! In mijn favoriete Italië worden boontjes op allerlei manieren bereid. Elke regio, zelfs ieder dorp, heeft zo zijn eigen recept. En iedereen vind natuurlijk zijn eigen versie de beste. Dit recept van sperziebonen met tomaat beschrijft de manier zoals deze in de regio Puglia wordt bereid. Lekker met patate arrosto (oven geroosterde aardappelen) en arrosto di lonza al balsamico (fricandeau met balsamicoazijn).

Fagiolini al pomodoro (sperziebonen met tomaat)

 

Ingrediënten

Voor 4 personen

500 g verse sperziebonen
1 blik gepelde tomaten (400 gr)
2 kleine teentjes knoflook
een paar vlokken chilipeper
½ bosje peterselie
olijfolie
zeezout
zwarte peper
optioneel: verse munt

Bereidingswijze

  1. Pel de teentjes knoflook en plet ze.
  2. Doe een beetje olijfolie in een pan en fruit hierin kort de knoflook en de chilipeper, laat de knoflook niet te donker worden, anders wordt hij bitter.
  3. Voeg de tomaten toe en laat het 15 minuten zachtjes pruttelen.
  4. Maak de sperziebonen schoon en kook ze met een snuf zout tot ze beetgaar zijn.
  5. Voeg ze, samen met de fijngehakte peterselie, toe aan de tomatensaus en laat ze in 5 minuten helemaal gaar worden.
  6. Breng op smaak met zout en peper en serveer warm.

TIP
Voeg wat vers gesneden munt toe als extra smaakmaker.

TIP
Buiten het seizoen zijn sperziebonen vaak flink duurder. Sperziebonen uit de diepvries zijn dan qua prijs prettiger voor je portemonnee en een prima alternatief. Vergeet punt 4 van de bereiding en kook de boontjes zoals op de verpakking staat vermeld maar dan 5 minuten korter. Volg verder het recept zoals staat aangegeven.

NO WASTE TIP
Wist je dat water sneller kookt als daar nog geen zout aan is toegevoegd? Breng het eerst aan de kook en voeg dan pas het benodigde zout toe.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *