Spaghetti met geroosterde tomatensaus (spaghetti al pomodori arrostiti)

spaghetti-met-geroosterde-tomatensaus-3

Nu het volop herfst is verlang ik soms naar de zoete smaak van zongerijpte tomaten. Ook al verheug ik me op de komende tijd rondom de kerst, vandaag geef ik nog even toe aan mijn verlangen naar de zomer. Gelukkig zijn er tegenwoordig het hele jaar door smakelijke tomaten verkrijgbaar. En wat is er lekkerder dan een versgemaakte tomatensaus? Daar kan geen kant-en-klare saus tegenop! Ik heb nog mijn favoriete Tasty Tom tomaten staan en besluit om spaghetti met geroosterde tomatensaus te maken. Terwijl het halverwege de middag al schemerig wordt zet ik de tomaten in de hete oven om ze te laten roosteren. De geur ervan verspreid zich door het huis en geeft me een goed gevoel. Het bijzondere van deze saus is dat er amandelen en citroen aan worden toegevoegd en ook hier is het gebruik van verse kruiden essentieel, probeer en geniet!

Spaghetti al pomodori arrostiti (spaghetti met geroosterde tomatensaus)

Ingrediënten

Voor 4 personen

350 g spaghetti
24 rijpe, smakelijke tomaten
2 teentjes knoflook, in plakjes
8 takjes verse tijm
8 takjes verse oregano
½ tl gemalen venkelzaad*
olijfolie
zeezout
100 g amandelen
1 bosje (15 g) basilicum, alleen de blaadjes
2 el vers citroensap
schil van 1/2 citroen, geraspt
½ tl zout
versgemalen peper
Parmezaanse kaas (geraspt)

Foodprocessor of staafmixer

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven op 220˚C.
  2. Snijd de tomaten doormidden en leg ze op een bakplaat. Verdeel de knoflook, tijm, oregano, gemalen venkelzaad en zeezout erover. Besprenkel ruim met olijfolie.
  3. Draai de oventemperatuur terug naar 180˚C en zet de tomaten 45 minuten in de oven. Laat ze afkoelen. Verwijder de tijm en oregano.
  4. Rooster de amandelen 5 minuten op een bakplaat in de oven en laat ze afkoelen.
  5.  Doe de tomaten samen met de amandelen, basilicum, citroensap, citroenrasp, zout en peper in de foodprocessor en pureer tot een fijne saus.
  6. Bereid de spaghetti zoals op de verpakking staat vermeld. Giet af en bewaar een paar sauslepels kookvocht.
  7. Verwarm de saus met een paar lepels kookvocht in een ruime koekenpan. Voeg de gare spaghetti toe en warm even goed door.
  8. Serveer met vers geraspte Parmezaanse kaas.
finocchio-selvatico
*In dit recept gebruik ik finocchio selvatico (gedroogde venkelbloemen) in plaats van venkelzaad. In Umbrië en Lazio gebruikt men dit in veel gerechten. Helaas is het in Nederland niet verkrijgbaar. Het ruikt heerlijk en je hebt er maar een heel klein beetje van nodig. Venkelzaad is een alternatief maar mocht je ooit in een van deze regio’s zijn, koop er dan zeker wat van. Het is daar verkrijgbaar bij de slager (macelleria).


TIP

AH verkoopt verse Italiaanse kruidenmix. Hierin zitten rozemarijn, salie, tijm en oregano. Zo hoef je niet van ieder kruid een apart bakje of bosje te kopen.

TIP
Deze saus is geschikt om in te vriezen.

TIP
In Italië bestaan er diverse diktes spaghetti. Mijn favoriet is dikte nummer 7 en heet vermicellini. De spaghetti die je hier in Nederland koopt heeft dikte nummer 5, net even dunner dus. Mocht je in Italië zijn neem dan nummer 7 eens mee. Een aanrader!

NO WASTE TIP
Verspil geen voedsel: Heb je verse kruiden over? Gebruik ze dan in een van mijn andere gerechten:
*klik hier voor recepten met rozemarijnsalietijm of oregano.

One Comment

  1. Maus

    Heerlijk recept! Vandaag gemaakt en ondanks dat ik wat teveel citroen rasp in de saus heb gedaan smaakt dit naar meer. Ik dronk er een Rosso uit Cortona bij en dat paste perfect!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *