Schiacciata betekent ‘gemalen’ en in dit geval geraspt. Want geraspte aardappel en -courgette vormen de basis voor deze hartige taart, schiacciata di patate, zucchine e prosciutto, die warm als antipasti wordt geserveerd. Maar wat mij betreft is ie ook heerlijk bij een buffet, als lunch of bij de picknick. Buon appetito!
Schiacciata di patate, zucchine e prosciutto (aardappeltaart met courgette en ham)
Ingrediënten
350 g aardappel (lichtkruimig)
1 courgette
½ rode ui, fijngesneden
olijfolie
180 g bloem
330 ml water (lauw)
1 ei
40 g Parmezaanse kaas
60 g gekookte ham, fijngesneden
zeezout
versgemalen peper
Extra:
Grove rasp
Ronde bakvorm van 30 cm doorsnede
Bereidingswijze
- Verwarm de oven voor op 220˚C.
- Fruit de ui in een beetje olijfolie en laat afkoelen.
- Rasp de aardappel en courgette met een grove rasp.
- Maak een beslag van bloem, water en ei.
- Voeg de kaas aan het beslag toe en breng op smaak met zout en peper.
- Meng het beslag door het groentemengsel en voeg de ui en ham toe.
- Vet de bakvorm in met olijfolie en stort het mengsel erin. Druk goed aan met een lepel.
- Bak de taart in 30-40 minuten gaar en goudbruin.
- Controleer tussentijds of de taart niet verbrand. Draai in dat geval de temperatuur wat lager of dek de taart af met aluminiumfolie.