Salame di cioccolato (chocoladesalami)

Salame di cioccolato (chocoladesalami)

salame di cioccolato-8

Zelf ben ik niet zo gek op chocolade, mij doe je je meer plezier met een hartig hapje zoals kaas of olijven. Maar veel mensen zijn dol op chocolade dus deze salame di cioccolato is altijd een succes als dessert of bij een kop thee.

Salame di cioccolato is een dessert dat in heel Italië, maar ook in Portugal, meestal wordt gegeten tijdens een feestelijke gelegenheid. In het Italiaanse Emilia Romagna is het een traditioneel Paasdessert maar officieel staat het geregistreerd als een dessert uit de provincie Mantova in de regio Lombardije. Wat de oorsprong ook mag zijn, het is leuk om te maken en een must voor elke chocoladeliefhebber. Buon appetito!

Salame di cioccolato (chocoladesalami)

Voor 24 plakken

Ingrediënten
40 g amandelen
40 g hazelnoten
30 g gedopte, ongezouten pistachenoten
100 g Maria biscuit
125 g pure chocolade, in stukken
50 g boter, op kamertemperatuur
1 el suiker
1 vers ei, losgeklopt
1 el notenlikeur (nocino)
1 el cacaopoeder
poedersuiker

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven op 175˚C en rooster de amandelen en hazelnoten 8 minuten. Laat afkoelen en hak ze samen met de pistachenoten grof.
  2. Doe de biscuits in een plastic zak en sla ze met een deegroller of de bodem van een koekenpan in stukjes.
  3. Smelt de chocolade au-bain-marie* en laat dit 10 minuten afkoelen. Klop intussen de boter met de suiker romig.
  4. Roer voorzichtig het ei, de notenlikeur en het cacaopoeder erdoor en spatel dan de gesmolten chocolade erdoor.
  5. Voeg de noten en biscuitstukjes toe en roer totdat alles goed met chocolade is bedekt.
  6. Zet de schaal 10 minuten in de koelkast, dit maak het vormen van de salami eenvoudiger.
  7. Leg het mengsel op een stuk bakpapier en rol** er een worst van ongeveer 25 cm lang van.
  8. Rol de worst in het stuk bakpapier en draai de uiteinden dicht. Leg deze een paar uur in de koelkast om op te stijven.
  9. Bestrooi met poedersuiker en snijd in plakken. Bewaar maximaal een week in de koelkast, let daarbij op de houdbaarheid van het rauwe ei wat gebruikt is.

*Zet een kom met daarin de stukken chocolade in een pan warm water op een laag vuur. Verwarm deze rustig en gelijkmatig totdat de chocolade gesmolten is. De kom mag het hete water niet raken.

**Het rollen van de salami gaat het beste als je latex handschoenen draagt.

TIP
Als alternatief voor de notenlikeur kun je ook port, amaretto of een andere zoete likeur gebruiken. 

TIP
Eten er kinderen mee? Laat de likeur dan achterwege.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.