Risotto met doperwtjes en gehakt (risotto piselli e salsiccia)

Risotto met doperwtjes en salsiccia

Deze risotto met doperwtjes en gehakt wordt oorspronkelijk met salsiccia gemaakt. Salsiccia is te vergelijken met onze braadworst en is hier helaas niet of vrijwel niet verkrijgbaar. De worst wordt regelmatig in Italiaanse risotto- en pastagerechten verwerkt en de inhoud ervan wordt daarvoor uit het vel gehaald en vervolgens rul gebakken. Dat maakt het in elk geval mogelijk om ook hier een gerecht als risotto of pasta met salsiccia te maken. De inhoud van een salsiccia bestaat uit gehakt met kruiden die hier wel verkrijgbaar zijn. Ik heb het uitgetest en het recept daarop aangepast. En gelukkig is het is net zo lekker! Buon appetito!

Risotto piselli e salsiccia

Voor 2-3 personen

Ingrediënten

2 el olijfolie
1 klontje boter
1 kleine ui, gesnipperd
200 g runder- of half-om-half gehakt
snuf gemalen venkelzaad
200 g risottorijst (carnaroli)
100 ml droge witte wijn (ik gebruik altijd Soave)
¾ l groentenbouillon
100 g (diepvries) doperwten (niet ontdooien)
1 zakje of buisje saffraan
50 g geraspte Parmezaanse kaas
versgemalen peper
zout

Bereidingswijze

Lees eerst deze tips voor het bereiden van de perfecte risotto door!

  1. Verhit de olijfolie en boter in een pan. Fruit hierin de ui glazig.
  2. Voeg het gehakt en het gemalen venkelzaad toe en bak rul.
  3. Doe de risotto erbij en roer een paar maal goed door zodat alle rijstkorrels glimmen van het vet.
  4. Giet de witte wijn erbij en verhit op een middelhoog vuur totdat je geen alcohol meer ruikt.
  5. Voeg daarna, beetje bij beetje en onder voortdurend roeren, zoveel hete bouillon als door de rijst opgenomen kan worden, dit zijn ongeveer 2 soeplepels per keer. Herhaal dit tot de risotto bijna gaar is. Dit duurt ongeveer 15-20 minuten.
  6. Voeg de doperwten en de saffraan toe en laat nog even koken totdat de doperwten gaar en de rijst beetgaar is.
  7. Haal de pan van het vuur en voeg 3 el Parmezaanse kaas toe. Roer de risotto goed door en breng op smaak met zout en peper.
  8. Laat 2-3 minuten rusten met het deksel op de pan.
  9. Serveer goed warm en bestrooi met extra geraspte Parmezaanse kaas.

TIP
Maak óók de perfecte risotto met behulp van deze tips.

TIP
Hier vind je het recept de bekende risotto alla Milanese met daarbij 
een stukje geschiedenis over het verbouwen van risottorijst in Noord-Italië.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *