Risotto con crema di asparagi (risotto met asperge-crème)

risotto con crema di asparagi-2

Verse Hollandse asperges! Deze week kocht ik een pondje en maakte er een smakelijk romige risotto con crema di asparagi, risotto met asperge-crème, mee. Lekker met wat plakken beenham, gegrild vlees of -kip. En een glas gekoelde Pinot Grigio erbij natuurlijk. Buon appetito!

Risotto con crema di asparagi

Voor 4 personen

Ingrediënten

500 g verse witte asperges
1 el olijfolie
2 x 30 g roomboter
1 ui, fijngesneden
375 g risottorijst
150 ml droge witte wijn
1 à 1.5 liter groentebouillon
1/3 bosje verse bieslook, fijngesneden
2 x 50 g Parmezaanse kaas, geraspt
zout

Extra:
Blender

Bereidingswijze

Lees eerst deze tips voor het bereiden van de perfecte risotto door!

  1. Schil de asperges. Hoe je dat doet zie je hier.
  2. Breng een grote pan met water en een beetje zout aan de kook. Laat hierin de asperges circa 5 minuten koken. Draai het vuur uit en laat ze 15 minuten nagaren.
  3. Giet ze af en snijd van 12 van de mooiste asperges de kopjes ongeveer 5 cm af en zet deze apart (dit is voor de garnering). Pureer de rest van de asperges in een blender. Zet de puree apart.
  4. Fruit de ui in de olijfolie en 30 g roomboter. Voeg de rijst toe en roer totdat alle rijstkorrels glimmen van het vet.
  5. Doe de wijn erbij en roer totdat je de alcohol niet meer ruikt en al het vocht in de rijst is getrokken.Voeg de aspergepuree toe en roer goed door.
  6. Zet de hete bouillon op een laag vuur naast de pan met risotto. Doe een soeplepel bouillon bij de rijst en roer regelmatig totdat het vocht is opgenomen, voeg dan een nieuwe lepel bouillon toe en herhaal dit totdat de rijst bijna gaar is. Dit duurt ongeveer 20 minuten. Blijf regelmatig roeren om te voorkomen dat de risotto gaat aanbranden.
  7. Haal de pan van het vuur en voeg 50 g van de geraspte Parmezaanse kaas, de rest van de roomboter en de fijngesneden bieslook toe. Laat de risotto 3 minuten afgedekt staan.
  8. Serveer op een mooie schaal en garneer met de aspergepunten en wat fijngesneden bieslook.
  9. Bestrooi met de rest van de Parmezaanse kaas en dien op.

TIP
Wil je weten hoe je de perfecte risotto maakt? Kijk dan hier voor alle tips.

TIP
Kun je geen verse asperges (meer) krijgen? Gebruik dan diepvriesasperges.
Bereid deze zoals op de verpakking staat vermeld.

NO WASTE TIP
Verspil geen voedsel: Heb je risotto over maak er dan arancini di riso (risottoballetjes) van. 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *