Pomodorini confit sott’olio (gekonfijte kerstomaatjes op olijfolie)

Pomodorini confit sott’olio (gekonfijte kerstomaatjes op olijfolie)

Pomodorini confit sott’olio-6

Afgelopen weekend heb ik uitgebreid Italiaans gekookt voor Tom en zijn gezin. Hij bedacht de naam ‘Kook-MO-menten’ voor dit blog en won daarmee een etentje bij mij thuis. Samen met zijn vrouw en twee dochters was hij bij mij te gast. Zoals altijd had ik weer veel teveel eten in huis want ik ben altijd bang dat mijn gasten tekort komen. Dat is in de afgelopen 35 jaar nog nooit gebeurd maar het maken van teveel eten blijft een soort afwijking van me. Gelukkig gaat er vrijwel nooit iets de prullenbak in, dankzij buren die altijd blij zijn met mijn ‘leftovers’ en omdat ik het zelf altijd weer een uitdaging vind om met de ingrediënten die over zijn iets lekkers te maken.

Op het platteland hebben veel Italianen een eigen moestuin. Van oudsher is men gewend om de groenten en het fruit die worden geoogst in te maken. Nu er vriezers zijn wordt er ook ingevroren maar inmaken gebeurd ook nog veel. Met name van tomaten, er wordt pastasaus van gemaakt of ze worden ingemaakt op olijfolie. En dat laatste heb ik vandaag gedaan.

Aangezien er na het etentje van dit weekend kerstomaatjes over waren heb ik er pomodorini confit sott’olio, gekonfijte kerstomaatjes ingemaakt in olijfolie, van gemaakt. Met wat knoflook en verse kruiden, die ik ook over had, heb ik ze rustig laten drogen in de oven en daarna ingemaakt met smakelijke olijfolie. Oftewel, hoe je van een paar eenvoudige ingrediënten iets heel bijzonders maakt. Lekker op een bruschette, door een salade of door de spaghetti.  Buon appetito!

Pomodorini confit sott’olio

 

Ingrediënten

kerstomaatjes
zeezout
versgemalen peper
snufje suiker
verse tijm en/of oregano
knoflook, in dunne plakjes
olijfolie extra viergine

Extra: een of meer kleine weckpotten

Bereidingswijze

  1. Spoel de tomaatjes af en snijd ze doormidden.
  2. Verwarm de heteluchtoven op 120˚C.
  3. Bekleed een bakplaat met bakpapier en spreid de tomaatjes erover.
  4. Bestrooi met zout, peper, suiker en verse kruiden naar smaak. Besprenkel met olijfolie.
  5. Schuif de bakplaat in de oven en laat de tomaatjes in ongeveer 2 uur drogen.
  6. Als er veel condens/vocht vanaf komt dan kun je de oven op een kiertje zetten door een pollepel tussen de deur te steken.
  7. Laat de tomaatjes afkoelen en verwijder de kruiden.
  8. Steriliseer een of meer weckpotten en de deksels door ze 10 minuten in kokend water te zetten. Laat ze daarna omgekeerd drogen op een schone theedoek.
  9. Verdeel de tomaatjes over de potten en giet er zoveel olijfolie over zodat ze helemaal onder de olie staan. Bewaar maximaal 1 week in de koelkast*.

*Het conserveren van groenten, vlees en vis is momenteel populair. Bij zelf wecken (inmaken) bestaat een kleine kans op het ontstaan van de botulisme bacterie. Hier lees je er alles over.

TIP
Door de kou wordt olijfolie troebel en korrelig in de koelkast. Zodra het op kamertemperatuur is zal het weer helder worden.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.