Gestoofde paprika op Pugliese wijze (peperonata Pugliese)

peperonata-2

De meeste Italiaanse families in mijn woonplaats kennen elkaar. Veel van hen kwamen in de jaren ’50 en ’60 van de vorige eeuw naar Nederland om hier te werken. Zo ontmoette ik jaren geleden Isabella, een Italiaanse die al jaren in Nederland woont. Ze komt uit de regio Puglia, in de ‘hak’ van de laars. Dit familierecept van peperonata Pugliese, wat vrij vertaald ‘gestoofde paprika op Pugliese wijze’ betekent, kreeg ik van haar. Het is een typisch Zuid-Italiaans gerecht wat warm gegeten kan worden als contorni (bijgerecht), koud als antipasti (voorgerecht) of als beleg op een bruschetta.

Peperonata Pugliese (gestoofde paprika op Pugliese wijze)

Ingrediënten

4 paprika’s in diverse kleuren
1 blik tomatenblokjes (400 g)
2 el olijfolie
1 teentje knoflook
2 el kappertjes
20 zwarte olijven

Bereidingswijze

  1. Was de paprika’s en verwijder het zaad en de zaadlijsten en snijd ze in lange repen.
  2. Verhit de olijfolie en bak de uitgeperste knoflook voorzichtig goudbruin. Pas op dat het niet verbrand anders wordt de knoflook bitter.
  3. Voeg de repen paprika en de tomaten toe.
  4. Verwarm het mengsel en draai dan het vuur laag. Laat het stoven totdat de paprika lekker zacht is.
  5. Ontpit de olijven en laat deze, samen met de kappertjes, de laatste 5 minuten meestoven.
  6. Serveer warm. 
TIP
Peperonata is prima geschikt om in te vriezen.


TIP
Ook lekker op bruschette.


NO WASTE TIP
Verspil geen voedsel: Heb je paprika’s over? Maak er dan een van deze gerechten mee.


LEESTIP
1001 Italianen. Vijf eeuwen immigratie in de Nederlanden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *