Oven geroosterde aardappelen (patate arrosto)

oven geroosterde aardappelen

Eigenlijk is de aardappel zoals wij die hier in Nederland eten best saai. Tenminste, voor een keertje is het prima, maar het is zonde om er niet meer van te maken dan de doodgewone gekookte pieper. In Italië wordt de aardappel op vele manieren gegeten, er worden aardappelgnocchi van gemaakt of puree met daardoor gedroogde venkelbloemetjes en dan gebakken in de pan en zelfs als vulling in ravioli. Echter alleen gekookt, zoals wij dat gewend zijn, heb ik hem daar nog nooit aangetroffen. Vandaag deel ik met jullie de perfecte manier van roosteren in de oven, een veel gebruikte bereiding in Italië. Het geheim is dat de rauwe stukken aardappel goed afgespoeld zijn, en geen zetmeel meer afgeven. Hierdoor worden ze lekker knapperig. Het kost een klein beetje extra tijd maar het resultaat mag er zijn. Lekker met fagiolini al pomodoro (sperziebonen met tomaat) en arrosto di lonza al balsamico (fricandeau met balsamicoazijn). Buon appetito!

Patate arrosto (oven geroosterde aardappelen)

Ingrediënten

900 g aardappelen*, ongeschild en in stukken van 2,5 x 4 cm gesneden
25 g boter
2 el olijfolie
2 tenen knoflook
2 flinke takjes rozemarijn, alleen de naaldjes, fijngesneden
zeezout

*met rode schil, lichtkruimig

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 200˚C.
  2. Spoel de stukken aardappel goed af totdat het water helder* is. Kook de ze met een flinke snuf zout 5 minuten en giet ze goed af.
  3. Verwarm intussen de boter met de olijfolie en de geplette tenen knoflook en de fijngesneden rozemarijnnaaldjes.
  4. Giet de aardappelen af en doe ze terug in de pan. Schenk het botermengsel erover en roer goed door zodat alle stukken er goed mee bedekt zijn.
  5. Doe ze in de een ruime braadslede waarin ze in een enkele laag inpassen. Bestrooi met zeezout.
  6. Dek de schaal af met aluminium folie en zet deze 20-30 minuten op een rooster in het midden van de oven.
  7. Zet de grill op de hoogste stand.
  8. Verwijder de folie en zet de schaal ongeveer vijf minuten vlak onder de grill totdat de buitenkant geroosterd is.
  9. Schep tussendoor even om en blijf er even bij om te checken of ze niet verbranden.
*Het is belangrijk dat er zoveel mogelijk zetmeel van de aardappelen afgespoeld wordt. Dit is het geval als het spoelwater helder is. Hoe minder zetmeel, des te knapperiger de aardappelen worden.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *