Linguine met amandelpesto en kerstomaatjes (linguine con pesto di mandorle e pomodorini)

Linguine met amandelpesto en kerstomaatjes-2

Amandelen als ingrediënt zie je regelmatig terug in de Siciliaanse, Sardijnse en Apulische keuken. Ze worden voornamelijk voor zoete bereidingen gebruikt zoals amandelspijs in koek en gebak. Dit hartige gerecht, linguine met amandelpesto en kerstomaatjes, is een variant op de traditionele amandelpesto zoals die in Trapani, een plaats op Sicilië, wordt gemaakt maar is zéker niet minder lekker. Maken dus deze smakelijke pastaschotel en waan je alvast in Italië. Buon appetito!

In dit gerecht worden ook gezouten kappertjes gebruikt. Pantelleria, een eiland halverwege Sicilië en Tunesie, staat bekend om de vele kappertjesstruiken die er staan. In dit filmpje zie je hoe ze daar groeien en ingemaakt worden. Altijd leuk om te weten. Weliswaar in het Italiaans maar de beelden spreken voor zich en dragen nog eens extra bij aan dat heerlijke ‘bijna vakantie’ gevoel!

Linguine con pesto di mandorle e pomodorini

 

Voor 4 personen

Ingrediënten

320 g linguine
2 rijpe tomaten
3 takjes bladpeterselie
3 takjes verse munt, alleen de blaadjes
1 bosje basilicum
35 g gezouten kappertjes*, goed afgespoeld
2 teentjes knoflook, gehalveerd
1 teentje knoflook, in dunne plakjes
30 g amandelen
4 ansjovisfilets (op olie)
1 rode peper
4 + 2 el olijfolie extra viergine
300 g kerstomaatjes, doormidden gesneden
zeezout
Pecorino of Parmezaanse kaas, geraspt

Extra:
Foodprocessor

Bereidingswijze

  1. Kruis met een scherp mes het vel van de 2 tomaten aan de bovenkant in en leg ze 30 seconden in kokend water. Spoel ze direct koud af, verwijder het vel, snijd ze in vier stukken en verwijder de zaden.
  2. Leg een paar mooie blaadjes van het bosje basilicum apart.
  3. Verwijder de zaadjes en zaadlijsten van de rode peper en snijd deze in grove stukken.
  4. Doe de stukken tomaat samen met de peterselie, munt, basilicum, kappertjes, 2 gehalveerde teentjes knoflook, de amandelen, de ansjovisfilets, de rode peper met 4 el olijfolie in de foodprocessor en pureer tot een grove pesto.
  5. Bereid de linguine zoals op de verpakking staat aangegeven.
  6. Zet intussen een grote koekenpan op het vuur.
  7. Verhit 2 el olijfolie en voeg de kerstomaatjes en de dunne plakjes knoflook toe. Laat dit 5 minuten op een middelhoog vuur bakken (pas op dat de knoflook niet aanbrand). Voeg de amandelpesto toe en breng eventueel op smaak met zeezout.
  8. Giet de linguine af en doe deze bij de saus in de koekenpan. Warm even goed door en serveer met een paar blaadjes basilicum en geraspte Pecorino- of Parmezaanse kaas.

*TIP
Kun je geen gezouten kappertjes krijgen? Gebruik dan als alternatief kappertjes op zuur. Spoel ook deze goed af.

TIP
Maak een grote hoeveelheid van deze amandelpesto in één keer en vries het in porties in.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *