Semifreddo is een bekend Italiaans ijsdessert waarvoor je geen ijsmachine nodig hebt. Het betekent zoveel als ‘halfbevroren’. Er zijn vele versies maar deze limoncello semifreddo is bij ons favoriet. Begin op tijd want het moet een nachtje in de vriezer voordat het gegeten kan worden. En dat is wel zo makkelijk. Ik heb er regelmatig eentje in de vriezer liggen. Zo is er altijd een dessert in huis voor onverwachte gasten. Succes verzekerd!
Limoncello semifreddo
Voor 8 à 10 personen
Ingrediënten
rasp en sap van 1 (goed schoongeboende) citroen
2 el fijne kristalsuiker
80 ml limoncello
320 g lemoncurd (1 pot Chivers, AH)
250 g roomkaas (Philadelphia naturel of Mon Chou)
250 g mascarpone
ca. 24-36 lange vingers (2 pakken)
rasp en sap van 1 (goed schoongeboende) citroen
2 el fijne kristalsuiker
80 ml limoncello
320 g lemoncurd (1 pot Chivers, AH)
250 g roomkaas (Philadelphia naturel of Mon Chou)
250 g mascarpone
ca. 24-36 lange vingers (2 pakken)
Extra: cakevorm van 1 liter inhoud
Bereidingswijze
- Meng in een schaal de citroenrasp, het citroensap, de suiker en de limoncello. Roer totdat de suiker is opgelost.
- Klop in een andere kom de lemoncurd, de roomkaas en de mascarpone tot een romig mengsel.
- Bekleed de cakevorm ruim met plasticfolie, de folie moet er ruim overheen hangen.
- Doop lange vingers een voor een kort in het limoncellomengsel en beleg de bodem van de cakevorm er mee.
- Verdeel hierover een deel van het roomkaasmengsel. Herhaal deze lagen en eindig met een laag lange vingers.
- Dek de cakevorm helemaal af met het overhangend plasticfolie.
- Zet de semifreddo minstens 6 uur of een hele nacht in de vriezer om op te stijven.
- Haal de semifreddo op tijd uit de vriezer en snijd hem dan meteen aan met een mes wat je even vochtig maakt onder de warme kraan.
- Verdeel de plakken over bordjes of een platte schaal en laat 15-30 minuten zacht worden voordat je het serveert
TIP
Serveer er een glaasje limoncello bij.