Italiaanse kip uit Lazio

Italiaanse kip uit Lazio

In 2012 was ik voor een kookvakantie aan het Lago di Bolsena in de regio Lazio. Vijf dagen lang heb ik daar kookles gehad van kok Janos in zijn restaurant in Castel Giorgio, precies op de grens van Lazio en Umbrië. Een geweldige, leuke en leerzame tijd. Veel van de gerechten die ik destijds met hem heb gemaakt, kook ik nog steeds. Deze Italiaanse kip uit Lazio is er één van. Van Janos leerde ik hoe belangrijk het is om verse kruiden te gebruiken. Probeer het en je zult proeven waarom.

Italiaanse kip uit Lazio

Ingrediënten

Voor 4 personen

1 kip in stukken
zeezout
versgemalen peper
groentebouillonpoeder (of een blokje fijngemaakt)
flinke scheut olijfolie
1 teentje knoflook, geplet
1 ui, grof gesneden
2 takjes verse rozemarijn
4 takjes verse tijm
2 takjes verse salie
chilipeper (gedroogd)
200 ml droge witte wijn
8 semi gedroogde tomaten, in stukjes gesneden (uit pot)
50 g zwarte olijven zonder pit

Bereidingswijze

  1. Was de stukken kip, dep ze droog en wrijf ze in met zout, peper en groentebouillonpoeder.
  2. Verhit de olijfolie met het teentje knoflook en braad de stukken kip hierin krokant aan.
  3. Voeg de ui, de verse kruiden, een klein beetje chilipeper en de witte wijn toe.
  4. Breng dit aan de kook, zet het vuur laag en laat het 45 tot 60 minuten zachtjes sudderen.
  5. Let op dat de kip niet te droog wordt, maar hij moet wel gaar zijn.
  6. Haal de stukken kip uit de pan en laat het overgebleven vocht inkoken tot een saus.
  7. Zeef de saus en doe het met de kip terug in de pan.
  8. Voeg de tomaat en de olijven toe en warm nog even goed door.

Buon appetito!

TIP
Albert Heijn verkoopt bakjes met verse Italiaanse kruidenmix. Hierin zit rozemarijn, tijm en salie. Ideaal!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *