Toen ik begin jaren ’80 voor het eerst bij zia Maria thuis logeerde, leerde ze mij deze koude Italiaanse rijstsalade maken. Het is een eenvoudig, klassiek en kleurrijk zomergerecht vol smakelijke ingrediënten. Maak de salade bij voorkeur een dag van te voren zodat de smaken goed kunnen intrekken. Heerlijk als het echt warm is én een van de favorieten van mijn dochter. Omdat emmentaler kaas nogal uitgesproken is van smaak en niet iedereen dat lekker vindt, kun je als alternatief blokjes jonge of jong-belegen kaas gebruiken.
Insalata di riso (Italiaanse rijstsalade)
500 g gare koude snelkookrijst
2 blikjes (à 185 g) tonijn in olie, uitgelekt
2 el kappertjes
½ potje (à 320 g) zilveruitjes
3 gekookte eieren in stukjes
150 g gare (diepvries) doperwten
1 blikje (à 400 g) knakworstjes, in plakjes
1 klein potje (à 240 g) groene of zwarte olijven zonder pit
100 g gekookte ham, dikke plak in blokjes
100 g emmentaler, dikke plak in blokjes
½ potje (à 330 g) zoetzure augurkjes, in plakjes
olijfolie extra vierge
zeezout
versgemalen peper
Doe de rijst, tonijn, kappertjes, zilveruitjes, ei, doperwten, knakworst, olijven, ham, emmentaler en augurk bij elkaar. Meng het goed en breng op smaak met olijfolie, zout en peper.
TIP
Ook lekker bij de bbq, picknick of buffet.
TIP
Maak de salade een dag van tevoren, de smaken kunnen dan goed intrekken.