Hasselback aardappelen

hasselback-aardappelen-1

De aardappel is wat mij betreft een van de meest geweldige producten om mee te werken. De mogelijkheden om er iets lekkers mee te maken zijn eindeloos. Al een tijdje was ik van plan om eens hasselback aardappels te maken. Toevallig had ik nog een paar aardappelen liggen. Meteen aan de slag dus. Het resultaat was ge-wel-dig! Zacht van binnen en krokant van buiten. En ook nog eens mooi om te serveren en ideaal om te maken als je veel gasten hebt. Ik ben sinds kort hasselback aardappel fan!

Dit is de basisversie van de hasselback aardappel. Het leuke is dat je er eindeloos mee kunt variëren. Probeer ze bijvoorbeeld eens te vullen met gorgonzola, Italiaanse kruiden, je favoriete (geraspte) kaas, dunne plakjes bacon of crème fraîche met knoflook en wat verse bieslook.

Hasselback aardappelen

Ingrediënten

Voor 6 stuks

6 aardappelen*
roomboter
olijfolie extra vergine
grof zeezout

*Gebruik niet kruimige ‘patataardappelen’.

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven op 180 ˚C.
  2. Was de aardappelen, maar schil ze niet.
  3. Leg ze elk op een lepel waar hij precies in past. Snijd ze in plakjes van ongeveer 1-2 mm dik.
  4. De aardappel moet niet helemaal worden doorgesneden, aan de onderkant moet hij aan elkaar blijven zitten. De lepel is daar een goed hulpje bij. Snijd dus totdat je de rand van de lepel voelt.
  5. Haalt de partjes los van elkaar. Smelt wat boter in een pannetje en giet dit tussen de partjes.
  6. Strooi er wat grof zeezout tussen.
  7. Plaats de aardappelen naast elkaar in een ovenvaste schaal of bakblik. Zet deze 30 minuten in de oven.
  8. Bedruip dan elke aardappel met wat olijfolie en zet de schaal nog eens 30 minuten terug in de oven.
  9. Check of ze gaar zijn en zet ze anders even terug. De totale baktijd hangt van de grootte van de aardappel af.
TIP
Ook lekker bij de BBQ. 

NO WASTE TIP
Verspil geen voedsel: Heb je verse aardappelen over? Gebruik ze dan in een van mijn andere gerechten met aardappel. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *