Frittata di zucchine (courgette omelet)

Frittata di zucchine (courgette omelet)

Frittata di zucchine

Frittata’s worden in heel Italië gegeten, met uitzondering van Sicilië en Sardinië. Piemonte is beroemd om zijn truffelfrittata en Trentino om zijn versie met paddenstoelen en artisjok. Het gerecht is eigenlijk uit armoede ontstaan. Het werd namelijk gemaakt van restjes groenten die over waren van de dag ervoor. Op het platteland werd dit vroeger vaak gegeten, omdat men zich niet iedere dag een nieuwe maaltijd kon veroorloven. Deze frittata di zucchine maakte zia Maria altijd en komt nu nog regelmatig als antipasti bij ons op tafel.

Courgette omelet (frittata di zucchine)

Ingrediënten

2 el olijfolie
1 kleine ui, fijngesneden
1 courgette, ongeschild en in kleine blokjes
5 à 6 eieren
50 g Parmezaanse kaas, geraspt
een paar takjes bladpeterselie, fijngesneden
zout
versgemalen peper

Extra:
bakpapier
ovenschaal of bakvorm van 24 cm doorsnede

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 180˚C.
  2. Verhit de olie in een koekenpan en fruit hierin de ui glazig.
  3. Voeg de blokjes courgette toe en laat het 15 minuten zachtjes gaar stoven.
  4. Klop intussen de eieren los in een kom, voeg de kaas en de peterselie toe en breng op smaak met zout en peper.
  5. Maak een stuk bakpapier nat en wring het goed uit. Bekleed de ovenschaal of bakvorm met het papier.
  6. Meng de ui en courgette met het eiermengsel en roer goed door.
  7. Doe het in de schaal of vorm en bak in 20 minuten gaar.
  8. De frittata moet stevig aanvoelen en mooi goudbruin zijn.
  9. Snijd de frittata in punten en dien lauwwarm op.

TIP
Frittata is ook prima geschikt voor een buffet of picknick. Maak dan kleintjes in een siliconen muffinvorm.

TIP
Heb je geen oven? Dan kun je dit gerecht ook in een koekenpan maken. Voeg hiervoor het eimengsel toe aan de pan met ui en courgette. Sluit af met een deksel en laat in ongeveer 20 minuten, op een laag vuur, gaar en goudbruin worden.

TIP
Probeer ook eens de frittata con cipolle ed erbe (met aardappel, uien en verse kruiden). Het recept vind je hier.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.