Frittata con patate, cipolle ed erbe (omelet met uien, aardappel en kruiden)

Frittata con patate, cipolle ed erbe (omelet met uien, aardappel en kruiden)

Frittata con patate, cipolle ed erbe-2

Altijd lekker én makkelijk zo’n frittata. Bak hem in de koekenpan of, nog handiger, in de oven. Maak deze frittata con patate, cipolle ed erbe als snelle lunch, bak kleine exemplaren in een muffinvorm en neem ze mee naar de picknick of serveer ze als antipasti. Probeer ook eens deze versie met courgette van onze zia Maria, daar lees je meteen wat meer over het onstaan van de frittata. Buon appetito!

Frittata con patate, cipolle ed erbe

 

Voor 6-8 personen

Ingrediënten
1 grote stevige aardappel
3 uien
6 takjes verse kruiden naar keuze zoals: bladpeterselie, oregano, munt en tijm
2 el olijfolie
6 eieren (maat m)
40 g Parmezaanse kaas, geraspt
zout
versgmalen peper

Extra
Bakpapier
Ronde bakvorm van 24 cm

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 180˚C.
  2. Snijd de aardappel in blokjes en spoel ze goed af.
  3. Snijd de uien in ringen en hak de blaadjes van de verse kruiden fijn.
  4. Verhit een scheut olijfolie in een koekenpan en fruit hierin de uienringen en de aardappelblokjes 10 minuten.
  5. Klop intussen de eieren los in een kom, voeg de kaas en de kruiden toe. Breng op smaak met zout en peper.
  6. Neem een stuk bakpapier, houd het onder de kraan, wring uit en bekleed de bakvorm ermee.
  7. Verdeel het uienmengsel over de bodem van de bakvorm en giet het eimengsel er overheen.
  8. Bak in 20 minuten gaar. De frittata moet stevig aanvoelen en mooi goudbruin zijn.
  9. Laat even afkoelen en serveer lauwwarm. 
 

TIP
Frittata is ook prima geschikt voor een buffet of picknick. Maak ze dan per 12 tegelijk in een siliconen muffinvorm. Verminder hiervoor de baktijd met 5 minuten maar check wel even of ze goed gaar zijn.

TIP
Heb je geen oven? Dan kun je dit gerecht ook op het fornuis maken. Gebruik vanaf punt 7 een koekenpan. Sluit de pan af met een deksel en laat in ongeveer 20 minuten, op een laag vuur,  gaar en goudbruin worden.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.